САЛИХ СЕЛИМОВИЋ: Како да будем оно што нисам, како да будем Бошњак када сам Србин!

1 451

Историчар из Сјенице Салих Селимовић рекао је да за историјску науку нема дилеме да су већина муслимана у Рашкој области /Санџаку/, као и у БиХ, пореклом Срби који су сачували свој језик и обичаје.

Салих Селимовић насловна

„То што у Сарајеву и Новом Пазару не желе да ме чују, много више говори о њима. Друго сазнање, осим њиховог личног уверења и мишљења, осим сопственог, за њих је неприхватљиво. А многи знају праву истину о свом пореклу“, каже Селимовић.

Селимовић, који деценијама истражује порекло муслимана у региону, истакао је за „Вечерње новости“ да то потврђује и архивска грађа западне и источне провинијенције, као и литературе многих страних и домаћих историчара, а посебно су тим доказима богати архиви у Ватикану, Венецији, Бечу, Дубровнику, Константинопољу-Истанбулу, Петербургу…

„На основу свега овога не може се говорити о Бошњацима као о некавом посебном народу, нити о посебности језика“, рекао је Селимовић.

Селимовић је и сам доказао своје српске корене.

„Не могу да будем оно што нисам. Како да будем Бошњак, када сам Србин“, каже Селимовић.

Објашњавајући како је дошло до тога да се Бошњаци промовишу као посебан народ, Селимовић је рекао да су сви освајачи и окупатори радили на томе да уситне српски народ.

Он је додао да су муслимани лутали у тражењу свог новог идентитета, јер су прихватањем ислама били одбачени од својих хришћанских сународника, идентификовали се са турским окупатором, иако то нису могли да буду ни по пореклу, нити по језику.

Селимовић наводи да је назив турски Санџак за Рашку област, који је иначе престао да постоји 1902. године, остао у употреби у политичко-дипломатксим манипулацијама Аустроугарске, Турске и Немачке.

Он је рекао да га није изненадио позив бошњачког политичара Сулејмана Угљанина да „Приштина заштити интерсе Бошњака у Санџаку, јер се све „меси“ у истој кухињи и са истим циљем, пошто некима не одговарају добри односи Београда и Анкаре.

Извор: РТРС

1 коментар
 1. Jelena Radovančević каже

  Poštovani i dragi ljudi,potrebna nam je vaša pomoć.
  Molim vas da nam pomognete koliko god možete.
  Poreklo našeg prezimena Radovančević je iz vaših krajeva ili okoline uglavnom smo sigurni da je sa granice između Srbije i Crne Gore i u blizini Peštera.
  Postojala su tri Brata koja su živela u vašim krajevima i jedan je brat ostao tu u vašim mestima,drugi je otišao za Bosnu,a treći se doselio u krajeve gde mi danas živimo, Jabučje kod Lajkovca, opština Valjevo, hiljadu sedamsto i neke godine.Jako nam je bitno da ih pronadjemo,to je naša rodbina i potrebni su nam jako radi privatnih stvari.
  Sa kolena na koleno prenošeno je da smo potekli negde iz vaših krajeva,ali ne znamo tačno iz kog kraja,pa vas mi molimo da nam pomognete oko tih informacija,jako nam je bitno molim vas recite mi ako bilo sta znate o familiji Radovančević,ako možda znate u kom mestu se nalaze i koju Krsnu Slavu slave?
  Molim vas nemojte me odbiti ako bilo šta znate u vezi njih.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена