Клизишта прете: Деца неће у школу ако се не поправе путеви

0 451

Ако до првих снегова не буду обновљени оштећени путеви, више села око Бајине Баште до пролећа ће бити одсечено од света а деца неће ићи у школе!

669885_bajina-basta-proslogodisnji-odroni-i-klizista160915ras-file-foto-milos-cvetkovic-001_f

На то упозоравају мештани Дуба, Оклеца, Овчиње, Гвосца и других села око Бајине Баште према којима воде непоуздани и тешко проходни друмови начети непогодама.

Пут Рочагица-Ћеранићи је проблематичан на више места, Бачевци-Раван такође, правац Овчињска река – Гвоздац захтева хитну реконструкцију. Оно што су започела клизишта прошле године, а пролетос наставиле обилне кише, упозоравају сељани, докусуриће прве веће падавине.

Много је необезбеђених путева којима само фали јача киша па да их однесе. Имам троје деце, а ако се путеви не обнове, нећу им дати да иду зимус у школу. Нема те силе која ће ме натерати да ми деца ризикују главу. До наших кућа једва да могу да изађу трактори, а камоли путничка возила – прича за „Блиц“ Митар Тодоровић из засеока Раван код Оклеца.

Несхватљиво му је, каже, да у Оклецу има 30 школараца, још више деце која нису стасала за школу, а држава није нашла за сходно да обезбеди новац за поправку путева.

Асфалтни пут кроз Овчињу се претворио у шумски, није више ни макадамски, коментарише Миленко Миловановић из овог села.

– Обузме ме зебња свако јутро кад аутобус са ђацима крене из Овчиње ка школи у Гвосцу. Пут је толико оштећен да је свака вожња ризик по живот. Деца ће зимус, ако се родитељи уопште одлуче да их пусте на наставу, морати пешице козјим стазама – каже Миленко.

– Општина је урадила шта је могла. Кроз наше село могу само трактори. Деца већ сада пешаче пет километара до школе – вели Драган Вукајловић из Дуба.  Почетком бербе малина, прича, у Дуб је долазио министар Велимир Илић. Обећао је помоћ.

– Слагао је, ништа нисмо добили. Мени је лично обећао 120 кубика „гребе“ од асфалта – додаје Вукајловић.

Председник општине Бајина Башта Радомир Филиповић каже да се чека помоћ Републике.

– Сви путни правци који су оштећени 2014. су санирани, али киша их је 20. маја и 18. јуна ове године поново оштетила. Сами смо направили осам мостова, прочистили водотокове, вратили пољопривредно земљиште у првобитно стање. Више новца немамо – слеже раменима Филиповић.

Држава обећала да ће дати нафту
Радомир Филиповић каже да су у Бајину Башту долазили људи из кабинета министра Илића који су рекли да ће израдити пројекат санације путева Овчињска река – Гвоздац. Обећање је да ће држава дати нафту, уз обавезу да општина ангажује грађевинске машине.

 

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена