Почела 25. Дринска регата

0 291

Отварањем изложбе посвећене древним дринским сплаварима и концертом Јелене Томашевић почела је  25. Дринска регата у Бајиној Башти. Изложбом аутора Јасне Станковић и Синише Спасојевића у време јубиларне Дринске регате нагласила се веза између храбрих дринских сплавара и садашње манифестације која је је настала у успомену на њих.

Извор: С.Т.Ц. "Бајина Башта" Фото: Р. Гложански
Извор: С.Т.Ц. „Бајина Башта“ Фото: Р. Гложански

Током изложбе „Дрински сплавари“ и званичног отварања 25. Дринске регате публици су се обратили Јасна Станковић у име аутора изложбе, Дејан Млађеновић у име Установе Спортско-туристички центар „Бајина Башта“ и председница Скупштине општине Весна Ђурић испред Општине Бајина Башта. Аутентични дрински сплавар, Крста Тришић, званично је прогласио 25. Дринску регату отвореном.

Извор: С.Т.Ц. "Бајина Башта" Фото: Р. Гложански
Извор: С.Т.Ц. „Бајина Башта“ Фото: Р. Гложански

Јасна Станковић је објаснила да су аутори током припреме изложбе схватили да има врло мало радова који су посвећени сплаварењу и да је циљ да ово буде први корак у прикупљању грађе овом занату који је важан део традиције и историје ове регије.

Директор С.Т.Ц. „Бајина Башта“, Дејан Млађеновић, је нагласио да поред директних организатора регате и сви Бајинобаштани дају исти допринос да из године у годину ова манифестација расте. Он је нагласио да без обзира ко буде директор С.Т.Ц.-а или председник општине Дринска регата ће  бити најбоља манифестација исто као што је Вимблдон највећи турнир у тенису без обзира ко је председник Ол ингланд клаба и пожелео и регати дуговечност као и Вимблдону.

Председница Скупштине општине Бајина Башта изјавила је да јој је велико задовољство и част што има прилику да се обрати приликом отварања овогодишње Дринске регате, пожелела успешну манифестацију и препустила можда и једином преосталом сплавару са Дрине да званично отвори 25. Дринску регату. Крста Тришић је свечано отворио манифестацију и у емотивном говору рекао да је пре 71 годину почео да сплавари на Дрини и да је од тада његов живот углавном везан за реку Дрину и послове са дрвном грађом.

У вечерњим часовима  на градском тргу у Бајиној Башти концерт је одржала ЈеленаТомашевић а поред бројне публике у музици су највише уживали најмлађи посетиоци Дринске регате. Концерт је употпунио изузетан утисак првог дана Дринске регате у градићу у Подрињу који ових дана врви од посетилаца.

Програм Дринске регате данас се наставља такмичењем у припремању рибље чорбе у прелепом амбијенту поред реке Врело у Перућцу. Очекује се учешће преко 50 екипа које ће се такмичити и неколико хиљада посетилаца које ће уживати поред чувене реке Године. Тамичење званично почиње у 16 часова али први посетиоци традиционално у Перућац долазе већ око подне.

 

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена