БАЈИНА БАШТА: Обележавање Светског дана туризма

0 380

Светски дан туризма, који се обележава 27. септембра, када се на северној хемисфери главна туристичка сезона приближава крају, а на јужној почиње, ове ће године бити обележен темом “Милијарда туриста, милијарда прилика“. Жеља је да се подигне свест о глобалној важности туризма, његовом доприносу привреди и друштвеним односима и способности деловања на промене у земљама, као и утицај на животе људи широм света.  Туристичка организација Бајине Баште по други пут обележава овај глобални празник туризма а за све посетиоце Инфо центра су припремљени поклони.

Светски дан туризма Бајина Башта

Туризам чврсто држи трећу позицију међу свим секторима имајући у виду приходе и запосленост. Извоз путем туризма прошле године у свету је порастао за 48 милијарди америчких долара, на 1.245 милијарди долара или по обрачунима Светске туристичке организације на 937 милијарди евра. То се односи на приходе од страних посетилаца, односно њихову потрошњу на смештај, храну и пиће, забаву, шопинг и друге услуге и робу, што је повећање за 48 милијарди долара или 3,7 % у односу на 2013. када се узму у обзир промене курса и инфлација. Када се томе дода 221 милијарда долара прихода оствареног у међународном превозу путника, укупан извоз путем туризма у свету је достигао 1.500 милијарди долара.

Туристички инфо центар Бајина Башта
Туристички инфо центар Бајина Башта

„Туризам као сектор један је од најраширенијих у свету, вредан је извор средстава за живот за милионе људи у различитим деловима света, али и важан фактор за боље разумевање света изван граница у којима живимо и први корак у изградњи мира између заједница и народа јер сваки пут кад путујемо постајемо део глобалног покрета који има моћ управљања позитивним променама за наш планету и све људе“, поручио је  у објави теме Светског дана туризма секретар Светске туристичке организације Талеб Рифаи. Службена прослава ове је године предвиђена у држави Буркина Фасо са пратећом конференцијом. Туристичка организација Србије традиционално обележава Светски дан туризма доделом највишег признања у туризму Републике Србије – „Туристички цвет“.

Милован Глишић

Поводом Светског дана туризма за све посетиоце Туристичког инфо центра у Бајиној Башти, у понедељак, 28. септембра, СТЦ „Бајина Башта“ је припремио лепе поклоне у виду квалитетних и лепо дизајнираних авантуристичких мапа Бајине Баште, туристичких мапа Републике Србије и мапа најзначајнијих манастира у нашој земљи. Имајући у виду да се ове године обележава 110 година туризма у Бајиној Башти а да је први званично забележени туриста на Тари био наш велики писац Милован Глишић током целог дана у Инфо центру ће на видео биму бити приказивани филмови снимљени по његовим делима. Поред тога у Инфо центру су поред великог броја постојећих у сусрет Светском дану туризма припремили сувенире и одевне предмете са српским националним симболима.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена