Otvaranje izložbe akvarela Dušana Starčevića u galeriji Ustanove „Kultura“

0 331

U galeriji Ustanove „Kultura“ u Bajinoj Bašti, u petak 25. maja 2018. godine, u 20 časova biće otvorena izložba akvarela Dušana Starčevića, akademskog slikara iz Užica.

Starčević se publici ovog puta predstavlja akvarelima na kojim je prisutan jedan isti motiv: reka Drina. „Umetnik želi da stvori sliku koja će biti dokaz same sebe. Težeći ka takvoj slici, on od tog motiva ide sve dalje – ponekad čak toliko daleko da dolazi na samu granicu apstrakcije. Međutim, i na toj granici, na kojoj se zaboravljaju oblici takozvanog realnog sveta, njegova slika, i kad je uspela da ostvari autonomnost u odnosu na početni motiv, i u odnosu na taj realni svet, ne prestaje da se „seća“ reke od koje je krenula.

+ IMG_0350 - Copy
Akvarel Dušana Starčevića

…Godinama slikajući jedan isti motiv, Starčević ne samo da se ne ponavlja nego ostvaruje veliku raznovrsnost. Ta raznovrsnost njegovih akvarela dokazuje da jedan motiv – bilo da je to Drina, lopta ili kocka – može da bude neiscrpan izvor bezbrojnih viđenja i mogućnosti. Nije važno šta slikar gleda, važno je šta vidi.“- napisao je Ljubomir Simović o akvarelima Dušana Starčevića.

+ IMG_0344 - Copy
Akvarel Dušana Starčevića

O umetniku:

Dušan Starčević rođen je 1950. godine u Užicu. Diplomirao je 1954. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na Odseku za slikarstvo. Član je ULUS-a.

Predstavio je svoje radove na velikom broju grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dušan Starčević dobitnik je nagrade za slikarstvo Međurepubličke kulturno-prosvetne zajednice Pljevlja 1995. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena