Отварање изложбе акварела Душана Старчевића у галерији Установе „Култура“

0 330

У галерији Установе „Култура“ у Бајиној Башти, у петак 25. маја 2018. године, у 20 часова биће отворена изложба акварела Душана Старчевића, академског сликара из Ужица.

Старчевић се публици овог пута представља акварелима на којим је присутан један исти мотив: река Дрина. „Уметник жели да створи слику која ће бити доказ саме себе. Тежећи ка таквој слици, он од тог мотива иде све даље – понекад чак толико далеко да долази на саму границу апстракције. Међутим, и на тој граници, на којој се заборављају облици такозваног реалног света, његова слика, и кад је успела да оствари аутономност у односу на почетни мотив, и у односу на тај реални свет, не престаје да се „сећа“ реке од које је кренула.

+ IMG_0350 - Copy
Акварел Душана Старчевића

…Годинама сликајући један исти мотив, Старчевић не само да се не понавља него остварује велику разноврсност. Та разноврсност његових акварела доказује да један мотив – било да је то Дрина, лопта или коцка – може да буде неисцрпан извор безбројних виђења и могућности. Није важно шта сликар гледа, важно је шта види.“- написао је Љубомир Симовић о акварелима Душана Старчевића.

+ IMG_0344 - Copy
Акварел Душана Старчевића

О уметнику:

Душан Старчевић рођен је 1950. године у Ужицу. Дипломирао је 1954. године на Академији уметности у Новом Саду, на Одсеку за сликарство. Члан је УЛУС-а.

Представио је своје радове на великом броју групних и самосталних изложби у земљи и иностранству. Душан Старчевић добитник је награде за сликарство Међурепубличке културно-просветне заједнице Пљевља 1995. године.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена