Од државе 17 милиона за Дом ћирилице у Рачи

0 404

На конкурсу „Градови у фокусу 2023“ расписаном од стране Министарства културе ради подстицања локалног развоја кроз подршку годишњим програмима културних активности које се реализују на територији јединица локалне самоуправе за 2023. годину донето је решење о суфинансирању пројекта „Дом ћирилице“ са којим је конкурисала општина Бајина Башта. Подржани су пројекти 33 локалне самоуправе од укупно 90 колико се јавило на конкурс. Решењем потпредседнице Владе и министарке културе Маје Гојковић општини Бајина Башта је опредељено 17 милиона динара што је један од највећих одобрених износа чиме се показало да и Министарство културе препознаје значај свих активности које се у овој општини одвијају у циљу заштите и неговања ћирилице и да подржава оснивање Музеја ћирилице у близини манастира Рача као дела будуће целине Дом ћирилице.

Објекат школе у Рачи који се претвара у Музеј ћирилице Фото: Дрина Инфо

Одобрена средства су намењена за реконструкцију и промену намене објекта старе школе у Рачи за потребе Музеја ћирилице. Функција овог објекта у Рачи у близини чувеног манстира и центра Рачанске књижевне и преписивачке школе се мења тако да се зграда претвара у музејски простор посвећен ћирилици. Изградња Музеја ћирилице је прва фаза у оквиру планираног комплекса Дома ћирилице у Рачи које уз Музеј чине додатни садржаји попут сала за конференције и презентације, канцеларија, смештаја и слично. Визија овог пројекта је да на основу историје очувања и неговања српског писма у Рачи као и раније предузетих активности у овој општини на заштити ћирилице, Дом ћирилице буде нова културна институција која ће постати симбол Бајине Баште у функцији развоја културе и туризма.

У образложењу Министарства културе је између осталог наведено да је пројекат „Дом ћирилице“ усклађен са општим интересом у култури, циљевима и приоритетима конкурса, квалитетан је и садржајно иновативан. Има висок степен утицаја на квалитет културног живота заједнице и поседује потребну документацију за реализацију. Оцена је да ће се подршком овом пројекту значајно допринети, између  осталог развоју публике и децентрализацији културе стварајући услове за јачање капацитета локалној самоуправи која је показала велику спремност и ангажовање и да ће овај објекат у Рачи представљати важан носилак културног живота у овом делу Србије.

–  Желим да се захвалим Министарству културе што је у оволикој мери подржало изградњу Музеја ћирилице и што су препознали колико је овај пројекат значајан не само за Бајину Башту већ и много шире. Држава очигледно високо цени све што смо претходних година радили на заштити и неговању ћирилице и кроз финансијска средства која су опредељена показује конкретну подршку. Као локална самоуправа ћемо се трудити да оправдамо указано поверење, определи смо средства за финансијско учешће у овој фази пројекта, планирамо да наставимо да радимо пројектну документацију за следеће фазе изградње комплекса Дома ћирилице, да наставимо са улагањима у културу и да чим то буде могуће почнемо са организовањем културних дешавања у овом простору у Рачи. – каже председница општине Бајина Башта Весна Ђурић.

– Када све буде завршено Дом ћирилице ће употпуности заокружити причу о очувању ћирилице која се негује у Бајиној Башти и добићемо једну нову институцију која ће поред представљања историјата и значаја ћирилице имати задатак да ради на поправљању положаја нашег националног писма и на организацији манифестација и активности у том правцу. То ће бити од користи не само за Бајину Башту већ и много шире јер сматрам да је борба за очување ћирилице од националног значаја за Србе ма где они живели. Очекујем да ће будући комплекс Дома ћирилице са Музејом ћирилице у Рачи својим садржајима и активностима које ће се ту одвијати допринети подизању укупне културне понуде у Бајиној Башти и овом делу Србије али бити и нова незаобилазна тачка за велики број туриста који посећују дестинацију Тара Дрина Бајина Башта. Како се развија пројекат Музеја ћирилице и подршка бројних институција и појединаца је све већа. Идеју Музеја ћирилице као државне институције је пре свега подржао Жељко Марковић директор регионалног Архива у Ужицу и члан Националног савета за културу, а и Национални савет за културу се позитивно изјаснио о пројекту.  Приликом представљања пројекта Музеја ћирилице у Националном савету за културу дошло је до предлога о потписивању протокола о сарадњи између Општине Бајина Башта и Матице српске што је већ реализовано па у бројним активностима на заштити ћирилице имамо веома лепу сарадњу са овом најстаријом српском научном, образовном и културном институцијом. Бројни медији редовно и веома лепо преносе све што се по питању очувања и промоције ћирилице ради у Бајиној Башти али ипак морам издвојити Бранка Пејовића, дописника „Политике“ који од почетка прати и подржава све што радимо на том пољу. У пројектном тиму који је радио на конкурисању пред Министарством културе имали смо представнике више установа, Српске православне цркве, привреде и удружења грађана што говори да се у Бајиној Башти веома добро схвата значај овог подухвата. Посебно желим да нагласим велики допринос у пројектном тиму главног општинског урбанисте Милоша Јелисавчића и помоћника председника општине Бајина Башта Петра Нешковића. – каже Синиша Спасојевић, руководилац пројекта „Дом ћирилице“ и иницијатор активности на заштити ћирилице у општини Бајина Башта.

Пројекат „Бајина Башта инфо“ суфинансира се средствима из буџета општине Бајина Башта, ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства. 

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена