Сретењско гусларско вече у Бајиној Башти

0 9

Установа Култура лепо је осмислила обележавање Дана државности Србије, који се празнује у знак сећања на 15. фебруар 1804. године, када је дизањем Првог српског устанка почела борба за ослобођење Србије од Турака, као и на исти дан 1835. године, када је на Скупштини у Крагујевцу донет Сретењски устав писан од стране Димитрије Давидовића по угледу на оне из Швајцарске и Белгије.

Сретењска изложба
Сретењска изложба

 

Милић Шапоњић
Милић Шапоњић

Најпре је у галерији Установе култура приређена изложба постера са краћим биографијама знаменитих Срба из периода стварања нове српске државе на којој су места нашли Карађорђе Петровић, Вук Караџић, Лукија Мушицки, Милица Стојадиновић Српкиња, Сима Милутиновић Сарајлија, Милош Обреновић, Димитрије Давидовић, Милета Радојевић, Тома Вучић Перишић и Аврам Петронијевић.  Аутор изложбе је Јасна Станковић. Она је, после отварања изложбе од стране директора Усанове Култура Јована Ђурића, говорила о времену када се рађала нова српска држава. На крају се гуслама огласио чувени гуслар Милић Шапоњић.

Александар Жугић
Александар Жугић

После изложбе уследило је дивно „Сретењско гусларско вече“ у пуној сали Биоскопа „Влаја“ где су наступили чланови Гусларског друштва “Танаско Рајић“ Чачак, „Никола Тесла“ Обреновац“ и „Гаврило Принцип“ Српско Сарајево. Намесник рачански отац Горан Милинковић благословио је ову манифестацију пре него што ће Јован Ђурић поздравити гусларе и присутне.

Први се публици представио ветеран Александар Жугић одломком из песме „Почетак буне на дахије“ и добио пуно аплауза. Дванаестогодишња ученица Нина Стојкановић отпевала је песму „Ој Косово, Косово“ уз бурну подршку публике. На позорници су се ређали мајстори древног инструмента Милош Васиљевић, Чедомир Ђуричић, Душан Пејић, Милосав Ђокић, Петар Остојић, Драгомир Максимовић, Милић Шапоњић, Бошко Голијанин, Андрија Миликић, Југослав Грбовић и Саша Лакетић. Овај последњи песмом „Сарајевски атентат“ подигао је атмосферу до високих родољубивих осеећања па му је пуна сала готово непрестано аплаудирала.
Организатор Гусларске вечери, у знак сећања, свим учесницима поделио је дипломе.

В.М.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена