Како квалитетно провести време са својом децом?

0 547

У оквиру пројекта Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, а који се односи на суфинансирање мера популационе политике јединица локалне самоуправе у Републици Србији у 2018. години, локална самоуправа у Бајиној Башти оквиру мера едукације из области популационе политике бави се значајем и одговорношћу породице као институције у друштву. Кроз овај пројекат вам представљамо серију чланака о мерама популационе политике које се спроводе у Републици Србији. Други чланак који вам доносимо говори о квалитетно проведеном времену родитеља са децом.

Тата дете

Родитељство представља остваривање једне од најлепших животних улога, улога које са собом носе тренутке неизмерне радости али бриге и терета. Готово свака породица је изложена некој врсти стреса. Извори стреса могу бити различити, од тежине посла којим се родитељи баве и константног фокусирање на егзистенцију до потребе а можемо употребити и термин „тренда“ да од најранијег узраста децу треба водити на безброј дечијих активности. Када смо овога свесни размишљамо о могућим решењима за превазилажење проблема али када нисмо постајемо све више емоционално фрустрирани и неподобни да се бавимо својом децом на адекватан начин.

Бројни аутори, у првом реду психолози и педагози, истичу чињеницу да је немогуће и потпуно бесмислено одредити минимум времена које треба провести са дететом обзиром да је свако дете индивидуа за себе. Али је сигурно да нећемо погрешити ако будемо тежили да то минимално време повећамо да бисмо што више били једни уз друге. Права родитељска пажња није само физичко присуство и задовољење основних физиолошких, хигијенских потреба. Из дечије перспективе, квалитетно проведено време укључује директну и неподељену пажњу родитеља. Многа деца чији родитељи бораве цео дан код куће, рећи ће нам да са њима проводе јако мало или чак не проводе уопште време. Са друге стране , много родитеља који имају мало времена за своју децу, организују време које им је на располагању и деца неретко данима са огромним одушевљењем причају о заједничким активностима које су трајале и мање од пола сата.

мама дете

Када кажемо да са децом треба проводити квалитетно време, то не значи само се играти са њима. Заједничка игра са собом носи моменте истинског уживања, али дете треба да буде укључено и у оне сегменте живота који су родитељима неизбежни. На тај начин превазилазе се границе простора одраслих односно великих и малих, ствара се позитивна породична динамика. Уколико родитељи покажу вољу, ентузијазам, креативност и хумор,чак и најмлађа деца ће врло радо учествовати у обављању кућних послова. Корист од овога ће бити вишеструка, не само да ће дете развити радне навике већ ће јачати самопоуздање, развијаће поверење и повезаност са члановима породице, а родитељима ће се обим породичних обавеза смањити.

food-3230799_960_720

Родитељи морају бити свесни да деца јако добро препознају њихова понашања и осећају када им се нису посветили са пуном пажњом. Посвећеност и присутност не мери се минутима, сатима…рачуна се сваки загрљај, пољубац, смех, читање прича, трчање. Време које проведемо са својом децом, не умањујући њихове доживљаје, вреднујући њихова искуства, резултате рада, идеје, није важно само за стварање слике тренутно складне породице. Квалитетно проведено време чини од родитеља заувек сигурну луку деци, нарочито у турбулентним периодима живота попут пубертета и адолесценције. Уколико деца не проводе довољно времена у друштву својих родитеља могу се јавити проблеми који могу проузроковати несигурост, неповерење, затвореност, преосетљивост и васпитну занемареност.

Задатак родитеља је да припреме децу за живот, а то се без интеракције и инвестирања времена не може.

Марија Јовановић, дипломирани дефектолог-тифлолог

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена