Обавештење о држању домаћих животиња

2 1.344

Поштовани суграђани,

Као последица присуства паса луталица на територији општине Бајина Башта обавештавамо вас, одредбама Одлуке о држању и заштити домаћих животиња на територији општине Бајина Башта прописано је „власник, односно држалац домаће животиње одговоран је за живот, здравље и добробит животиње и мора да предузима све неопходне мере како би обезбедио да се животињи не наноси непотребан бол, патња, страх и стрес, односно повреда, као да се држањем домаћих животиња не угрожавају људи и околина.

Пси и мачке могу се држати само под условима и на начин да се не узнемиравају трећа лица и обезбеди сигурност, нега и хигијена.

Власник, односно држалац пса или мачке, дужан је да се о овим животињама брине, да их негује, храни и да им обезбеди потребне санитарно – хигијенске услове као и лечење.

Број животиња који се може држати прописан је у односу на врсту објекта, односно да ли се ради о породичној кући са двориштем или о стамбеној згради.

Власник, односно држалац пса или мачке, дужан је да сноси трошкове збрињавања ако више није у могућности да се стара о животињама.

Власник или држалац пса или мачке дужан је да изврши њихово обележавање у складу са посебним прописима о обележавању паса и вођењу евиденције о обележеним псима.

Власници или држаоци паса и мачака обавезни су једанпут годишње привести ове животиње надлежној ветеринарској служби ради вакцинације против беснила.

Власник или држалац пса дужан је да пса старијег од три месеца пријави надлежној ветеринарској служби ради регистрације.

Необележен пас, без заштитне корпе и поводца, који се затекне на јавној површини сматра се псом  луталицом.

            Обележени пас који се затекне на јавној површини без присуства власника или држаоца, сматра се псом без надзора.

            Истом Одлуком предвиђене су и казне за све држаоце животиња који поступају супротно напред наведеним одредбама.

Молимо суграђане да са животињама поступају одговорно.

Извор: Oпштина Бајина Башта

2 коментара
  1. Никола каже

    Поштовани, коме пријавити неадекватно чување пса?
    Коме пријавити ако видимо да неко оставља кучиће или пса? Да ли је довољно пријавити или нпр. сликати ту особу или бар кола из којих је изнео кучиће, мачке?

  2. Ljiljana каже

    A o izmetu po ulicama I parkovima nista!!!???

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена