МОСТ ДРУГАРСТВА: Сарадња извиђача Зенице и Бајине Баште

0 392

У периоду од 11. до 14. јуна у оквиру прекограничног пројекта „МОСТ ДРУГАРСТВА“ извиђачи Зенице боравили су у извиђачком центру „ЗАОВИНЕ“ где су заједно са извиђачима из Бајине Баште реализовали прву фазу овог пројекта. Пројекат је настао као спој традиције, искуства и сарадње између Савеза извиђача града Зеница (СИОЗ) из Босне и Херцеговине и Одреда извиђача „Бајина Башта“, Бајина Башта из Србије.

Мост другарства

Сврха пројекта је да се уз заједнички, волонтерски рад извиђача наведених локалних заједница очисте и преуреде нове просторије извиђача Зенице и Извиђачког центра „Заовине“, како би се омогућио простор за боравак, едукацију и забаву деце, адолесцената и младих. Пројекат се изводи према принципу home stay-a. Такође, извиђачима из Зенице је пружена прилика боравка у Извиђачком центру „Заовине“, а извиђачима из Бајине Баште одлазак на Сметове (планина надморске висине око 1000м, на којима се налази планински дом извиђача Зенице) у наредној фази пројекта. Самим уређењем просторија и околине дома доприноси се побољшању заједништва, омладинског активизма и извиђачког духа, као и промовисању извиђаштва у локалним заједницама.

Most drugarstva 2

На овом пројекту учествује 32 младих узраста од 15 до 18 година, 16 из Бајине Баште и 16 из Зенице. Целокупан пројекат траје 7 месеци, при чему је протеклог викенда уређен простор око извиђачког дома “Заовине“ (покошена трава, уграђени светларници летње учионице, дрвопремазом премазана летња учионица, ограда, љуљашке, клацкалице, постављен кош..). Реализацијом овог пројекта отварају се врата за даљу међусобну сарадњу и размену, којима директно повезујемо Босну и Херцеговину и Републику Србију, односно Бајину Башту и Зеницу.Пројекта је подржан од Фондације Schüler Helfen Leben/Ученици помажу живот.

Аутор: Милош Лазаревић Влаја, Старешина ОИ „Бајина Башта“

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена