За породиље 10 милијарди више у односу на прошлу годину

0 324

Министарство за рад запошљавање, борачка и социјална питања саопштило је данас да наканада за породиље, право остварено према Закону о финансијској подршци породици са децом, није исто што и социјално давање, или остале врсте додатака, као што су дечији додатак и додатак за посебну негу детета.

У саопштењу издатом поводом навода у појединим медијима, наглашава се да је последњом изменом Закона о финансијској подршци породици са децом, а који је тренутно на снази, омогућено да право на накнаду остваре и жене које раде на привремено повременим пословима, уговору о делу, пољопривреднице и предузетнице.

Министарство за рад насловна

То значи да никада није био већи обухват жена, односно породица, које су добиле финансијску подршку, узимајући у обзир родитељски додатак, дужину периода на који се односе неке одредбе закона, као што су да свако треће дете у породици добије сваког месеца 12.000 динара 10 година, односно 18.000 динара ако је четврто дете по рођењу.

Министар Зоран Ђорђевић истакао је да је током прошле године само за мере за породиље опредељен буџет већи за 4,5 милијарди динара у односу на 2017. годину, док је у овој години предвиђено издвајање за породиље за 10 милијарди више у односу на 2018. годину.

Из године у годину све више издвајамо у ту сврху. Поређења ради, 2008. године, тадашња влада издвојила је 25 милијарди, 2012. године је било 40 милијарди, а 2018. године 58 милијарди динара, што је приближно 500 милиона евра, а у 2019. очекујемо издвајање 68 милијарди, дакле демагогија и лаж неких који би да скупе јефтине поене на рачун мајки овим пада у воду, поручио је министар.

Према његовим речима, апел појединаца да се врати стари закон практично би значио ускраћивање накнаде за велики број мајки и смањење родитељског додатка.

Сваке године ћемо издвајати све више, јер је то резултат рада и успех ове Владе, која ради системски водећи рачуна паралелно о нашим грађанима и нашим јавним финансијама, а у корист свих грађана, закључио је Ђорђевић.

Извор: Влада Србије

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена