Малинари најавили блокаде хладњача и штрајк глађу

0 584

Незадовољни откупном ценом малина у Моравичком и Златиборском округу, представници Асоцијације малинара Србије започеће штрајк глађу у уторак 16. јула, симболично у ’’5 до 12’’. Они захтевају хитан састанак са председником државе, Александром Вучићем и смену министра трговине, туризма и телекомуникација, Расима Љајића. Разлог је, како наводе, монопол хладњачара из овог краја Србије који малину плаћају 140 динара док је у Kосјерићу од 170 до 190 динара.

малина насловна

– У срцу узгоја ’’виламета’’, Ариљу, Ивањици, Ужицу и Пожеги најнижа је цена откупа. То је недопустиво. Више не можемо да се боримо са монополом хладњачара и нећемо одустати од овог штрајка док надлежни органи не реагују. Хоћемо да знамо који је разлог да на југу Србије малина буде од 150 до 170 динара, у Kосјерићу и до 190 динара а овде, где је центар узгоја, најјефтинија. Овог пута не одустајемо до испуњења захтева колико год нас то коштало. – кажу из Асоцијације малинара Србије.

А захтеви малинара из Златиборског и Моравичког округа су да аконтна цена у свим хладњачама износи 1,45 евра која би расла у складу са извозном тржишном ценом.

Уколико не дође до договора, представници Асоцијације малинара Србије најавили су да ће блокирати највеће хладњаче јер не желе да барикадама на путевима угрожавају недужне грађане.

Извор: infoliga.rs

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена