Дан српског јединства, слободе и националне заставе

0 433

Србија и Република Српска обележавају данас,15. септембар, Дан српског јединства, слободе и националне заставе, а тим поводом у Београду ће бити одржане бројне манифестације, док ће централна свечаност бити одржана на Савском тргу поред споменика Стефану Немањи. Oко 17 сати са Калемегдана ће се зачути почасна артиљеријска паљба.

Затим ће од споменика Војводи Вуку ка Тргу Републике кренути дефиле устаника, док ће ка централном градском тргу, од споменика Његошу са Академског платоа кренути дефиле фолклора.

Затим ће сви учесници кренути са Тргу Славија, док ће дефиле пуковских застава поћи ка Славији од споменика Карађорђу. Трубачи и коњица биће на Славији, а свираће Марш на Дрину.

Дефиле затим наставља ка Влади Србије, где ће командир коњичке јединице предати симболично рапорт славном јунаку из Првог светског рата „војводи Живојину Мишићу“.

Грађани ће се из свих ових праваца сливати ка Савском тргу, где ће бити одржана централна церемонија, код споменика Стефану Немањи.

Програмом је предвиђено да после налета хеликоптера, уследи химна Србије „Боже правде“, коју ће извести хор РТС, а затим и нумера „Пукни зоро“ у извођењу Дејана Петровића и Биг бенда.

На церемонији ће се обратити патријарх српски Порфирије, српски члан Предсендиштва БиХ Милорад Додик и председник Србије Александар Вучић.

Програм ће бити окончан извођењем песме „Ово је Србија“ и ватрометом изнад Београда.

Празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе установљен је прошле године, а изабрано је да то буде 15. септембар – Дан пробоја Солунског фронта.

У циљу утемељења овог празника позвани су сви наши људи, где год живели, Срби из свих крајева,да данас, тамо где живе, на кућу или зграду, истакну српску тробојку, један од симбола Србије.

Данас би у скупштинама Србије и Републике Српске требало да буде усвојен и Закон о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличног писма, истоветан акт, којим је, дефинисано установљавање додатних мера, чији је циљ неговање српског језика и ћириличког писма, као и културних и традиционалних вредности, и шира употреба ћириличког писма у јавном животу, с обзиром на историјски, културни и идентитетски значај тог писма.

У Бајиној Башти ће данас бити обележен почетак изградње Парка ћирилице у центру града, првог тог типа на простору српских земаља, а рок за завршетак радова је 90 дана. Иницијативу за изградњу парка су у марту у Скупштини општине Бајина Башта поднели одборници Синиша Спасојевић и Иван Марковић са циљем промоције ћириличког писма и културног значаја и домета чувене Рачанске преписивачке школе.

У част данашњег празника градић у Подрињу је окићен српским заставама, а у Туристичком инфо центру Бајина Башта су за све посетиоце припремљени бројни поклони са националном тематиком.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена