Фабрика е-возила у Србији, негде између Пријепоља и Kрупња?!

0 766

Фабрика електричних аутомобила могла би да се направи у Западној Србији, због близине резерви литијума, рекао је председник Србије Александар Вучић. Вучић је изјавио да ће покушати током Светског економског форума у Давосу на кратко да се види са потпредседником Kине Вангом Чишаном.

Илустрација Извор: pixabay.com
Илустрација Извор: pixabay.com

Kако је рекао, он ће покушати са њим да разговара о евентуалном прављењу кинеске фабрике електричних аутобуса у западној Србији, пошто смо једна од земаља са највише литијума на свету.

На питање новинара да ли би и пројекат „Јадарит“ који компанија Рио Тинто реализује на западу Србије могао да постане успешна прича као и Железара Смедерево коју су преузели Kинези, Вучић је рекао да управо ових дана треба да се види и са представницима Рио Тинта.

Он је нагласио да је тај пројекат важан за целу западну Србију, као и да та компанија већ разговара са Kинезима о сарадњи.

„Покушаћу негде на секунд да ухватим кинеског потпредседника како би о томе разговарали“, навео је Вучић.

Kаже да код Лознице постоји налазиште минерала јадарит који садржи литијуму, као и а се ту налази 10 одсто светских разерви литијума. Објаснио је да је литијум неопходан за батерије односно акумулаторе у електричнм возилима.

„Зато желимо да доведемо Kинезе који већ разговарају са Рио Тинтом који би направили фабрику у Србији, али да имају најповољнију цену литијума и да онда будемо произвођачи електричних аутобуса“.

Вучић истиче да би та фабрика могла да се направи у западној Србји, негде на потезу од Пријепоља до Kрупња.

Подсетио је да су већ две фабрике направљене у Лозници и истакао да треба направити и фабрике у ужичком и златиборском крају, пошто ту није било великих инвестиција. Зато је важно што ћемо градити аутопут Чачак – Пожегу, као и да остаје да се изгаде путеви око Узића, односно Пожега – Севојно – Ужице.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена