Игуман Хиландара посетио општину Чајетина

0 743

Високопреподобни архимандрит Методије игуман манастира Хиландар, боравио је у посети општини Чајетина. Циљ посете односио се на намеру Хиландара да у сарадњи и уз подршку општине Чајетина буде изграђен комплекс , најпре са намером за реализацију научно-образовних кампова, а затим да прерасте у образовну установу у оквиру система средњошколског образовања Републике Србије. Идеја је да се изгради објекат за образовање са интернатом за смештај ученика и теренима за спорт и рекрекреацију.

Игуман манастира Хиландар Методије и председник СО Чајетина Милоје Рајовић Фото: сајт општине Чајетина
Игуман манастира Хиландар Методије и председник СО Чајетина Милоје Рајовић Фото: сајт општине Чајетина

Високопреподобни архимандрит Методије изразио је захвалност општини Чајетина на подршци коју пружа, како обнови манастира, тако и другим активностима у којима Хиландар и општина Чајетина заједно учествују. Општина је за поменути образовно-научни центар определила парцелу од око 70 хектара како је и предвиђено Планом генералне регулације насељеног места Чајетина са насељеним местом Златибор II фаза, која ће се даље разрадити Планом детаљне регулације. Локација са овом наменом предвиђена је Просторним планом подручја посебне намене Парка природе Златибор који је у изради.

Предвиђена локација за изградњу образовно - научног центра на Златибору, Извор: Сајт општине Чајетина
Предвиђена локација за изградњу образовно – научног центра на Златибору, Извор: Сајт општине Чајетина

Председник Скупштине општине Чајетина Милоје Рајовић у свом обраћању старешини манастира Хиландар архимандриту Методију, истакао је да је изградња оваквог једног комплекса од великог значаја за будуће генерације, посебно имајући у виду све бржи начин живота уз употребу нових технологија, те да се ђаци данас мање друже. Ово је сигурно пут да млади здравије живе, врате се традиционалним вредностима, боравку у природи, а интернатски систем организације боравка ученика, омогућиће им да се брже осамостале.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена