БАЈИНА БАШТА: Почела са радом музичка радионица

0 297

Протекле седмице у Бајиној Башти почела је са радом музичка радионица за децу и омладину. Нови садржај у градићу на Дрини деци талентованој за музику пружа могућност да се у свом месту под стручним надзором развијају у овој уметности и усвајају нова знања. Тим поводом интервју за наш портал дао је оснивач ове школе, дипломирани музички педагог, Марко Лазић.

20151001_180458

Реците нам нешто више о томе како сте дошли на идеју да отворите музичку радионицу и коме је она пре свега намењена?

Музика је оно што ме испуњава. Од своје пете године почео сам са интензивним радом. Мој први инстумент била је хармоника. Пар година касније упознао сам моју велику љубав – клавир. Идеја о музичкој радионици (школи) је, верујем, жеља сваког професора музике, јер ми смо ти, који би требали да пренесемо своје знање и да својом енергијом покренемо младе умове, да их усмеримо ка квалитетним стварима у животу. Сматрам да је музичка школа, оно што овом граду, у коме заиста има доста талентоване деце, недостаје.

Које све могућности стоје на располагању будућим полазницима?

Тренутно, наша радионица има пет одсека. То су одсек за клавир, одсек за клавијатуру, певање, хорско певање и одсек који је намењен најмлађим полазницима, а то је Мали оркестар.

DSC_0033_77c6f0b1Начин и место пријављивања и услови за будуће полазнике?

Програм је намењен за децу од 4 до 18 година. Пријављивање се врши путем телефона (064/11 24 165) или родитељи могу доћи са децом у наше просторије. Пре потписивања приступнице постоји аудиција, али је аудиција индивидуална и неопходна, да бих видео да ли дете има слуха.

Кад и где се одржавају часови?

Индивидуални часови (клавир, певање и клавијатура) одржавају се у нашој радионици (Вука Караџића бр. 14, преко пута Културног центра) два пута недељно. Термини за часове се одређују према обавезама детета (школском распореду и другим ваншколским активностима). Групни часови (хор) се одвијају у просторијама Културног центар (биоскопска сала). Часови за Мали оркестар, иако је у питању групна настава, се обављају у просторијама наше радионице.

???????????????????????????????Да ли се по завршеном периоду учења добијају сертификати и да ли то омогућава проходност за даље музичко школовање?

Програм наше музичке школе се поклапа са програмом који је предвиђен за нижу музичку школу. Међутим, уколико је дете заинтересовано за неки одређени музички правац, ми се трудимо да програм прилагодимо томе. Да би дете уписало средњу музичку школу, неопходно је да савлада градиво ниже музичке школе. Тренутно смо јако близу да закључимо уговор са музичком школом у Ваљеву, како би наша деца могла да ванредно полажу испите и добију одговарајуће дипломе ниже музичке школе.

Дрина Инфо портал

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена