Дан Националног парка Тара

0 1.116

На данашњи дан, 13. јула, 1981. године највећи део планине Таре је законом проглашен за национални парк. Основни разлози за стављање под заштиту државе били су: очувани шумски комплекси, природна популација Панчићеве оморике, велика биолошка разноврсност, геодиверзитет и богато културно-историјско наслеђе.

Јубилеј ће бити обележен постављањем две изложбе.

У галерији Установе „Култура” биће изложени радови 21 аутора настали на Митровцу током ликовне колоније „Тара” у фебруару 2019. и 2020. године. Изложба ће бити отворена од 13. до 20. јула.

У Центру за посетиоце Националног парка Тара у Бајиној Башти биће постављена изложба “Биолошка разноврсност слива Дрине”. Изложба је настала у склопу релизације пројекта „SAVE – Очување јединствене биолошке разноликости у сливу Дрине“, у оквиру ИПА програма Србија – Босна и Херцеговина, који спроводе ЈП „Национални парк Тара“ и ЈП „Шумарство Шуме Републике Српске“, а кофинансиран је из претприступних фондова ЕУ.

С обзиром на тренутну ситуацију са епидемијом вируса КОВИД-2019 неће бити званичног отварања изложби, али ће сви заинтересовани моћи да их виде уз поштовање прописаних мера заштите.

Видиковац Сјенич Фото: Ранко Милановић
Видиковац Сјенич Фото: Ранко Милановић

ИСТОРИЈАТ ЗАШТИТЕ

Почеци заштите природе на подручју које данас покрива Национални парк Тара датирају из XIX века. У првој шумској основи за газдинску јединицу Звезда шуме на кањонским странама, планине Звезде, према реци Дрини и Брусничком потоку се одређују за заштитне шуме у којима се забрањује и не планира искоришћавање.

Убрзо после формирања Завода за заштиту природе Србије (1948. год.), отпочео је систематски рад на просторној заштити природних вредности издвајањем резервата. Завод 1950. године доноси решења о стављању под заштиту државе шест резервата на планини Тари и то: „Било“, „Брусница“, „Црвене Стене“, „Црвени поток“, „Љути Брег“ и „Под Горушицом“. Затим, 1957. године формира се резерват „Рачанска Шљивовица“, да би се 1961. године прогласио и резерват „Караула Штула“. Током 1971. године проглашава се резерват „Звезда“ и формира Регионални парк природе „Звезда“. Укупно заштићена површина у категорији резервата природе и регионалног природног парка, крајем 1971. године износила је 2.693,96 хектара.

Простор Таре Законом је проглашен Националним парком 13. јула 1981. године, а 5. октобра 2015. године је проширен на 24.991,82 хектара.

Велики допринос проглашењу Таре за национални парк дали су шумарски стручњаци Стеван Коларевић, Драгомир Милојковић и Душан Чолић.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена