Уређен базен украс Солотуше

0 878

У бајинобаштанском селу Солотуша подно Таре, у дворишту школе која је некада бројала до двеста ђака и радила у две смене. а која је већ одавно не ради, од данас поново је у функцији базен. Плод је то ентузијазма и сложног рада пре све младих људи из овог великог подринског села које је познато по остацима средњевековног замка Солотник и које краси прелепа црква Светог живоносног источника Пресвете Богородице. Несумњиво ће и овај базен у центру села бити нова атракција и место окупљања како мештана тако и гостију који бораве у овом крају.

Базен у Солотуши после уређења Фото: Дрина Инфо
Базен у Солотуши после уређења Фото: Дрина Инфо

Почетком двехиљадитих је ангажовањем људи из месне заједнице, а средствима из међународних донација на месту где је пре више од пола века постојао базен за купање поново направљен нови. Временом је и школа и цео простор око ње запуштен и зарастао у траву, а сам базен је прилично оронуо.

Двориште школе и базен приликом почетка акције уређења Фото: Дрина Инфо
Двориште школе и базен приликом почетка акције уређења Фото: Дрина Инфо

Послератни учитељ Часлав Симић са супругом Вером службовао је у Солотуши и оставио неизбрисив траг. Поред базена, који је био и већи него данашњи, а у чијем прављењу су учествовали и ђаци, направљена је и мини централа која је електричном енергијом снабдевала школу и пар околних кућа. Направљен је и мали, тзв. учитељски базен који и данас постоји. У то време учитељски станови су имали купатило и топлу воду. Учитељ Часлав је своју децу учио и пчеларству јер је школа имала велики број кошница али и калемљењу воћа тако да је школско двориште било пуно старих сорти воћа.

Кошење око базена Фото: Дрина Инфо
Кошење око базена Фото: Дрина Инфо

„ Данас, већ увелико у двадесет првом веку доживели смо да се губе трагови тако славне историје. Школско двориште потпуно зарасло, а базен који је поново направљен почетком двехиљадитих прилично оронуо и запуштен. То нас је навело да се организујемо, да средимо школско двориште и обновимо базен. Овде се некада, у летњим месецима дневно купало и до стотину деце, камповали извиђачи из Војводине, уз дружење рађале се и прве љубави. Сећајући се тога, а гледајући овакво стање кренули смо у акцију. Прво смо покосили и искрчили школско двориште, затим очистили базен, оспособили доводне и одводне цеви, детаљно опрали базен, па крпили и глетовали и на крају офарбали. Данас је поново напуњен водом и задовољни смо призором.“ – уз осмех каже један од организатора акције Бранко Митровић.

Фарбање базена Фото: Дрина Инфо
Фарбање базена Фото: Дрина Инфо

„Пре него што набројим ко је све учествовао у овој акцији поменуо бих још једну екипу младих момака из Пилице који су пре пар година одрадили сличну акцију и на кратко оспособили базен. Што се тиче наше акције пре свега бих прво поменуо најмлађег члана екипе Стефана Јелисавчића који је био највреднији и сваки дан учествовао. Поред њега учествовали су Милан Мијаиловић, Александар Стаменић, Марко Митровић, Немања Ђокић, Александар Јелисавчић, Лазар Ђокић, Анђелко Мијаиловић… У скупљању новца за материјал учествовало је још наших другара а значајно су помогли и привредници из нашег села Дарко Ђокић и Рашо Стаменић.“

Спреман за прве купаче Фото: Дрина Инфо
Спреман за прве купаче Фото: Дрина Инфо

„На крају само да додам да нам је остало још новца и да није крај већ ћемо наставити са сређивањем“ – видно задовољан коментарише Бранко Митровић

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена