АНДРИЋГРАД: У суботу предавање о исламизацији као историјском феномену

0 690

Историчар Салих Селимовић одржаће предавање под називом „Исламизација на нашим просторима као историјски феномен“ у суботу, 21. септембра, у Андрићевом институту у Андрићграду. Предавање почиње у 19 часова а одржава се у оквиру циклуса предавања „Српски 20. век“

Фото: Промо
Фото: Промо

Салих Селимовић је историчар, професор и публициста из Сјенице. Познат је по истраживањима у областима историја исламизације југословенских простора, демографија и миграције становништва. Професор Селимовић врстан је познавалац тема везаних за српско-муслиманске односе и проблеме који су се „провлачили“ кроз нашу, не много срећну, балканску прошлост. Аутор је вредних књига, на десетине студија, научних радова о пореклу и историји Срба муслиманске вероисповести. Добитник је Вукове награде за 2013. годину.

Посебну пажњу је посвећивао феномену исламизације, пореклу, хришћанским традицијма код муслимана, миграционим и демографским процесима у Рашкој области и целој Старој Рашкој. Својим радовима и интервјуима настоји да широј јавности презентује многе прећуткиване и или табу теме, посебно оне које се односе на процес исламизације, порекло и хришћанске традиције код наших муслимана.

Радио је као наставник и директор основне школе у Кладници (општина Сјеница). Обављао је и функцију секретара
СИЗ-а и Фонда за основно образовање у Сјеници. Са породицом живи и ствара у Сјеници. Рођен је 1944. године у Тешњу. Основну школу и гимназију је завршио у родном граду. Студије историје и географије је завршио у Сарајеву.  У јавним наступима се јасно изјашњава као Србин муслиманске вере и наводи да су његови преци Срби Вујовићи примили су ислам 1650. године у Херцеговини.

 

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена