БАЈИНА БАШТА: Пуковник Карапанџин говори на тему „Вера и војска“

0 150

Пуковник Војске Србије у пензији Стевица Карапанџин одржаће у петак, 19. маја у 19 сати предавање на тему „Вера и војска“ у галерији Установе „Култура“ у Бајиној Башти. Пуковник Карапанџин је био носилац рада на васпостављању верске службе у Војсци Србије у периоду од 2008. до 2014. године.

Фото: Промо

На Генералштабном усавршавању пуковник Стевица Карапанџин одбранио је рад на тему „Утицај верске службе на припрему и извођење операција Копнене војске“. Након тога објавио је и књигу са истим насловом и са пуно оригиналног када је у питању учешће војних свештеника у савременим војним операцијама. У првом делу књиге, у форми премисе, теоријски сам разрадио већи број питања из области историје нашег војног свештенства, страних искустава, права, теологије и сл.

У једном од потпоглавља књиге бавио се и разматрањем односа хришћанства према рату као друштвеном феномену. У том делу највише се ослањао на догматске поставке Старог и Новог Завета, као и на светоотачко предање. Суштинско питање на које покушава да пружи одговор јесте да ли војник православни хришћанин и под којим условима може употребити оружје. Ту прави посебан осврт на разлике између римокатолицизма, протестантизма и православља. Срж теме јесте одговор на питање како то Црква, која се фундаментално залаже за мир, у одређеним околностима може благословити рат.

У протеклом периоду одржао је већи број предавања на ову тему у Бечу, Београду, као и у Нишкој, Сремској и Шумадијској епархији.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена