БАЈИНА БАШТА: Представљање аутобиографије Оливере Катарине

0 922

У суботу, 5. августа 2017. године у 20 часова, у галерији Установе „Култура“ у Бајиној Башти биће представљена аутобиографска књига Оливере Катарине под називом „Аристократско стопало“. Књижевно вече организују Установа „Култура“ и Народна библиотека Милош Требињац из Бајине Баште.

О књизи ће говорити Немања Ковачевић, новинар, Ружица Благојевић, књижевница као и Оливера Катарина, глумица и ауторка књиге.

Aristokratsko stopalo, korice1

„Аристократско стопало“ је аутобиографија наше велике филмске и музичке уметнице Оливере Катарине.

Ова узбудљива књига представиће нам успоне и падове једне од последњих правих дива са ових простора, кроз чији живот су се преламале кључне фигуре и догађаји друге Југославије. Моћи ћете изблиза да се упознате са њеним великим уметничким успесима и причама о позоришним и филмским улогама по којима је остала запамћена у домаћој, европској и светској кинематографији. Посетиоци ће моћи да књигу набаве по веома повољној цени током промоције.

o.katarina-aristokratsko stopalo

Оливера Катарина рођена је у Београду, 5. марта 1940. године. Након завршене гимназије, уписује Правни факултет, али убрзо схвата да то није њен прави позив, па након годину дана проведених у Паризу уписује глуму на београдском ФДУ. Играла је у десетак домаћих и двадесетак иностраних филмова. За филм Гоја награђена је на филмским фестивалима у Москви и Венецији, а њена најпознатија улога је у филму Скупљачи перја (1967) Александра Саше Петровића, који је награђен на филмском фестивалу у Кану. Овај фестивал је затворила концертом где су поред ње певале и Нана Мускури и Дајан Ворвик. Глумила је у филмовима Пурише Ђорђевића, Миће Поповића, Соје Јовановић, Ђорђа Кадијевића… Код иностраних режисера играла је у филмовима Ђанфранка Паролинија, Алберта Латуаде, Мајкла Армстронга, Конрада Вулфа. Као интерпретатор изворних народних песама и циганских романси одржала је више од стотину концерата широм света, снимила је сингл и ЛП плоче са српском, циганском, грчком, индонежанском и црначком музиком. Певала је композиције Енија Мориконеа, Шарла Димона, Дома Сузукија, Микиса Теодоракиса, Корнелија Ковача. Године 1984. године снима свој последњи ЛП и потом се повлачи из јавности. После више од две деценије, 2005. године сарађује са Марином Абрамовић на перформансу Балкан Епик. Пар година после тј. 2008. године је заиграла и на великом платну у филму Уроша Стојановића – Чарлстон За Огњенку. Исте године одржава велики солистички концерт у Сава Центру. У новембру 2013. одржала је опроштајни концерт у Сава Центру.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена