Ђетиња као права канализација

0 465

Загађење реке опет уплашило грађане Ужица: река је на потезу од Турице до Злакусе била потпуно црвена, а то је само један у низу еколошких акцидената.

Фото: Вечерње Новости
Фото: Вечерње Новости

УЖИЦЕ – Ужице је због неодговорности политичара недавно прокоцкало прилику да изгради Централно постројење за прераду отпадних вода (ЦППОВ), а 15 милиона евра, за колико се држава у име Ера задужила, отишло је у друге средине. Река Ђетиња тако је остала једина канализација и „колектор“ отпадних вода за око 70.000 становника: у суботу по подне, река је на потезу од Турице до Злакусе била је потпуно црвена, а то је само један у низу еколошких акцидената.

– У једном тренутку река је постала потпуно црвена. То је било уобичајено седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, када је фабрика „Цвета Дабић“ фарбала текстил, али она је одавно угашена – каже Драгослав Цвијовић, један од многобројних заљубљеника у Ђетињу.

Није познато одакле потиче ново „црвено“ загађење ужичке реке, али је јасно да се нико од надлежних, ни овај пут, неће зацрвенети. Недавно, река је на исти начин постала млечнобела, све инспекције су излазиле на терен, а упркос тврдњама „Новости“ да је било и помора рибе, инспекције су то негирале. Ни у једном „случају“ до сада, кривци за загађење нису пронађени.

Извор: Вечерње Новости

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена