СРЕБРЕНИЦА КАО ДИВЉИ ЗАПАД: Пуцају на заставе Српске, у тучама и одборници

0 566

Бошњачки екстремисти у Сребреници пуцају на заставе Републике Српске, а локални политичари због батина завршавају у болници. Ескалација насиља и међунационалних тензија, која је претходних дана уздрмала Сребреницу, изазвала је велико узнемирење и забринутост међу становништвом те сиромашне општине.

Православна црква у Сребреници насловна

Након што је из локалне полиције потврђено да се у понедељак догодило неколико међубошњачких туча у Поточарима и самом центру града, у којима је најдебљи крај извукао бивши одборник у локалном парламенту Сенаид Хасановић, незваничне информације говоре о томе да је батине од својих сународника у Скеланима недавно “фасовао” и актуелни одборник СДА у СО Сребреница Алмир Муминовић.

Због нарушене безбедносне ситуације у општини морао је да реагује и шеф локалног СНСД и потпредседник СО Сребреница Радомир Павловић, који је јавно осудио насиље и позвао на смиривање ситуације.

– С обзиром да су учестале туче и нарушавања јавног реда у Сребреници, позивам надлежне да допринесу смиривању ситуације и прекиду насилничког понашања – поручио је Павловић.

Надзорне камере откриле кривца

Иначе, “ЕуроБлиц” сазнаје да је пре неколико дана велико узнемирење међу локалним српским становништвом изазвао и инцидент који се догодио у близини Хидроелектране Перућац, када су непознати починици из ватреног оружја прво изрешетали заставу РС, а недуго након тога је и скинули с јарбола.

– На десетине застава БиХ стоје на бројним објектима поред леве обале Дрине и никад ниједна није скинута нити је оштећена. Пуцање на заставу Републике Српске, коју су мештани поставили на тзв. кранској стази у близини ХЕ Перућац, а затим и њено насилно скидање с јарбола изазвало је велико узнемирење код тамошњег становништва – причају за „ЕуроБлиц“ поједини мештани Сребренице који нису желели да им објављујемо имена.

Како незванично сазнајемо, починилац тог недела ухваћен је „оком“ надзорних камера које су постављене у близини хидроелектране. Наводно, ради се о извесном Мирсаду Питаревићу из села Пећ у сребреничкој Месној заједници Скелани, који је, иначе, још од раније познат полицији због изазивања међунационалних инцидената на подручју сребреничке општине.

Псе нахушкао на монаха

Наиме, Питаревић се доводио у везу с нападом на православног монаха Луку Бабића у манастиру Карно код Сребренице у фебруару 2015. године, када је група бошњачких ловаца, међу којима се налазио Питаревић, нахушкала своје псе да нападну српског монаха. Због уједа разјарених животиња Бабић је лекарску помоћ тада морао да потражи у Бајиној Башти.

Из Полицијске управе Зворник, у чијој се зони надлежности налази општина Сребреница, за “ЕуроБлиц” потврђују да им је пријављен инцидент са скрнављењем заставе РС који се догодио у близини Хидроелектране Перућац.

– На том случају још се ради и у току је откривање извршиоца тог дела – кратко нам је саопштено из ПУ Зворник.

Мехољић: Сиромаштво рађа свађу

Председник Општинског одбора СДП БиХ у Сребреници Хакија Мехољић сматра да су последњи инциденти у том градићу пре свега узроковани лошом економском ситуацијом у целој општини.
– Људе без посла и било какве перспективе најлакше је посвађати и наговорити да раде свакакве глупости. Зато се и туку и свађају по кафанама, јер немају ништа паметније да раде. Такве несрећнике је увек било најлакше посвађати и нахушкати једне на друге – каже Мехољић.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена