Радован Трећи победнички на сцени

0 363

Ужички средњошколци предвођени Радованом Јовичићем с представом „Црни рам” освојили прво место на позоришној смотри у Бајиној Башти.

Радован Трећи Јовичић у представи „Црни рам” (Фото: С. Јовичић)
Радован Трећи Јовичић у представи „Црни рам” (Фото: С. Јовичић)

Бајина Башта – На једноставној сцени окачене су умрлице са називима умрлих врлина: пријатељство, љубав, снови, савест, истина, а само је једна са великим знаком питања. У таквом декору се у глумачкој игри дешавају призори из живота уметника. Они преиспитују то што стварају, мрзе се и друже, буне против јефтине комерцијализације, трпе утицај политичара, мирно подносе реформе и мере штедње, па на крају један умире. Али уметност остаје, снажна је порука да уметник стварањем наџивљава смрт и пролазност.

Тако, у најкраћем, изгледа комад „Црни рам” аутора Радована Трећег Јовичића, матуранта Медицинске школе из Ужица. Та представа победила је на управо завршеној 10. смотри драмског аматерског стваралаштва Златиборског округа у Бајиној Башти. Поред Јовичића (с надимком Радован Трећи јер је у својој фамилији трећи с тим именом и презименом) који је и писац текста, драматург, редитељ, глумац, у комаду играју још три средњошколца: Павле Веселиновић, који учи други разред Ужичке гимназије, те ђаци трећег разреда Медицинске школе – Душан Стефановић и Никола Марковић.

Представа је, испричали су за наш лист ови момци, направљена без уложеног динара, на чист ентузијазам. Припремали су је неколико месеци, а успела је највише заслугом Радована који је уз своје школске обавезе и припреме за пријемни на студијама медицине стигао све ово да осмисли. Победом у Бајиној Башти пласирали су се на позоришну смотру западне Србије 26. маја у Пријепољу.

– Овај комад не штеди ни политичаре ни уметнике, ни масу ни елиту. Приказујемо промашен систем вредности, уверени да оно што вреди свему одолева и остаје изнад – објаснио је млади аутор и додао да му је позориште (ово му је друга представа, прошле године се прочуо по комаду „Дрво живота”) леп хоби, добар начин да гласно каже оно што има.

У овом младалачком „Црном раму” су и сцене када глумци говоре под фотографијама Вучића и Николића, затим занимљиви сонгови, лик државног службеника у сакоу без панталона и друге необичности. Публика у Бајиној Башти аплаузом је наградила победнике, а организатор ове драмске смотре Никола Васиљевић из бајинобаштанске установе „Култура” рекао је да се овде овог пута надметало пет представа из општина округа.

– Много ентузијазма има у свему овоме, жеља нам је да и друге подстакнемо да се баве драмским стваралаштвом – казао је Васиљевић на додели награда.

Аутор: Бранко Пејовић

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена