ПОУЧНА ПРИЧА: Филозофија живота

0 267

Професор филозофије стајао је пред својим разредом и имао неке предмете испред себе. Кад је час почео без речи је подигао велику празну теглу и почео да је пуни голф лоптицама.

филозофија час

Затим је питао студенте да ли јe тегла пуна. Сложили су се да јесте. Професор онда узме кутију малих каменчића и убаци их у теглу. Протресао је теглу лагано. Каменчићи се откотрљају и попуне отворени простор између голф лоптица. Он је опет упитао студенте да ли је тегла пуна. Сложили су се да јесте.

Тада је узео кутију песка и сипао у посуду. Наравно, песак је испунио све остало. Питао је још једном да ли је тегла била пуна. Студенти су одговорили једногласним “ДА”.

Професор је затим извукао два пива испод стола и наточио сав садржај у посуду, попунио празни простор између песка. Студенти су се смејали…

“Сада”, рекао је професор кад је смех стао, “желим да препознате да ова тегла представља ваш живот. Голф лоптице су важне ствари – ваша породица, ваша деца, ваше здравље, ваши пријатељи и омиљене страсти – чак и ако је све остало изгубљено и само су они остали, ваш живот ће увек бити испуњен.

Каменчићи су остале ствари као што је ваш посао, ваша кућа и ваш ауто.

Песак је све остало – мале ствари.

“Ако прво ставите песак у теглу”, наставио је, “неће бити места за каменчиће или голф лоптице. Исто вреди и за живот. Ако ћете потрошити све своје време и енергију на мале ствари никада нећете имати места за ствари које су вам важне.

Обратите пажњу на ствари које су најважније за вашу срећу. Проведите време са својом децом. Проведите време са својим родитељима. Посетите деке и баке. Идите с брачним другом на вечеру. Увек ће бити времена за чишћење куће и кошење травњака.

Водите бригу о својим голф лоптицама, ставите их на прво место. Поставите своје приоритете. Све остало је само песак.

Један од студената је подигао руку и питао шта пиво представља. Професор се насмејао и рекао: “Драго ми је што сте питали.” Пиво само показује да без обзира колико се пун ваш живот може чинити, увек има места за пар пива с пријатељима.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена