Откривен велики број радника „на црно“ широм земље

0 340
Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије саопштило је да је током ванредних инспекцијских контрола, од 24. до 27. октобра, обављених код послодаваца широм Србије, затечено 3.219 радника, од којих 740 (приближно 23 одсто) није имало уговор о раду, нити је било пријављено на обавезно социјално осигурање.
Инспекција рада насловна
У саопштењу се прецизира да су надзори извршени код 952 послодавца који се баве различитим делатностима − трговином, угоститељством, грађевинарством, саобраћајем, занатским услугама и другим.

Највећи број непријављених – чак 103 од 153 затечена радника (приближно 66 одсто) откривено је код послодаваца на територији Јужнобачког округа, док је у Нишавском округу од 120 радника, њих 80 (приближно 65 одсто) било ангажовано „на црно“.

Процентуално, према резултатима ове контроле, рад „на црно“ је најзаступљенији на територији Подунавског округа, где су инспектори утврдили да од 53 затечена радника, њих 47 (приближно 89 одсто) није било пријављено.

Такође, у инспекцијским надзорима у Зајечару, Краљеву, Врњачкој Бањи и Нишу откривено је и шест нерегистрованих субјеката − три из делатности грађевинарства, и по једна фирма која се бави одржавањем и оправком моторних возила, такси-превозом и шивењем.

Инспектори су донели шест решења којима су нерегистрованим субјектима наложили да одмах покрену прописани поступак за упис у одговарајући регистар и забранили им даље обављање делатности до испуњења за то прописаних услова.

Због утврђених прекршаја у области радних односа и безбедности и здравља на раду, инспектори су поднели укупно 119 захтева за покретање прекршајног поступка против правног и одговорног лица, односно против предузетника, и издали 17 прекршајних налога због прекршаја прописаног Законом о раду, који се односи на недржање уговора на месту рада.

Инспекција рада је донела и укупно 387 решења са налозима за отклањање утврђених неправилности у области радних односа и безбедности и здравља на раду, као и 18 решења о забрани рада на радном месту због неоспособљености запосленог за безбедан и здрав рад, додаје се у саопштењу.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена