Електронска пријава беба и у породилишту у Ужицу

0 621
Министарство државне управе и локалне самоуправе Владе Републике Србије саопштило је  да је пројекат „Бебо, добро дошла на свет“ према плану заживео у још 12 породилишта широм Србије, и то у Сурдулици, Пироту, Тутину, Новом Пазару, Прибоју, Ужицу, Кладову, Параћину, Краљеву, Зајечару, Бору и Књажевцу.
Породилиште насловна беба мајка
У саопштењу се подсећа на то да систем подразумева поједностављену процедуру уписа беба у матичну књигу рођених, пријаву држављанства и пребивалишта, као и пријаву беба на здравствено осигурање. На овај начин се штеди време и новац родитеља, који сада обавезне процедуре могу обавити још у породилишту.

Укупан број пријава које су до сада послате електронским путем из болница је 12.012. Родитељи 1.098 беба нису дали сагласност, односно нису желели да заврше процедуре у болници, па су име, пребивалиште и осигурање за бебу пријављивали на стари начин.

Родитељи 10.914 беба су желели своју бебу да пријаве електронским путем и дали су своју сагласност, па је од тог броја тренутно у матичне књиге рођених уписана 9.961 беба, пребивалиште је пријављено за 9.853 бебе, а здравствено осигурање за 9.173 новорођенчета.

Министарство је позвало родитеље да искористе предности нове услуге и своју новорођенчад пријаве електронским путем у свим породилиштима у којима је сервис активиран.

Електронска пријава беба још у породилишту, родитељима даје додатно време које могу да проведу са бебом у њеним првим данима, уместо да завршавају адиминистративне послове на шалтерима.

Систем електронске пријаве већ неколико месеци успешно функционише у 25 породилишта: „Народни фронт“ и КБЦ „Драгиша Мишовић – Дедиње“ у Београду, Крагујевцу, Бачкој Тополи, Суботици, Кикинди, Ћуприји, Чачку, Панчеву, Врбасу, Прокупљу, Лесковцу, Пријепољу, Крушевцу, Неготину, Шапцу, Лозници, Пожаревцу, Петровцу на Млави, Зрењанину, Аранђеловцу, Ваљеву, Врању, Новом Саду и Смедереву.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена