КРАЈ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ: Британија за Брегзит

0 461

Иако нису пребројани сви гласови на британском референдуму готово је сигурно да су Британци донели одлуку о напуштању Европске уније.

Brexit-map

ББЦ и Скај њуз су већ око 5.00 изјутра прогласили победу опције која се залагала за то да Лондон напусти “друштво европских народа”.

Према прогнозама тих медија, за Брегзит је гласало 52% Британаца и тако би требало да остане, уколико у финалном бројању гласова не дође до неких драматичних промена.

На референдум је изашло нешто мање од 72 одсто Британаца, за излазак се изјаснило преко 15.000.000, док је своју будућност у ЕУ видело милион мање.

Тас на референдумској ваги се током ноћи неколико пута померао на различите стране, у једном моменту је чак било поптуно изједначено, па су се Британци питали шта ће се десити ако на крају заиста буде нерешено.

Ставу “неверице” допринео је и лидер Партије за независно Уједињено Краљевство Најџел Фараж, који је по затварању биралишта рекао да постоје јасне назнаке да ће опција за останак у Европској унији однети победу.

Неколико сати касније се поново огласио, прогласивши 23. јун за Дан независности Велике Британије, речима да је ово победа обичног народа.

Убрзо је изјаву дала и лидерка шкотске СНП Никола Старџон, која је истакла да је Шкотска рекла своје (62% за останак у ЕУ), што даље имплицира да овај референдум неће бити последњи. Напротив, треба очекивати понављање иницијативе за независност Шкотске.

Извор: Б92

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена