ДАНАС СУ БЛАГОВЕСТИ: Објављена вест о рођењу Исуса Христа

0 321

Српска православна црква и њени верници данас славе празник Благовести, један од 12 највећих хришћанских празника. Овај празник обележава се у знак сећања када је архангел Гаврило објавио „благу вест“ Богородици Марији да је њу Дух Свети одабрао да буде мајка Исусу Христосу.

Благовести

Благовести се празнују од првих дана хришћанске проповеди јер се сматра да је овом вешћу архангела Гаврила обистињено пророчанство страрозаветног пророка Данила и да је вешћу анђела благовесника почела хришћанска историја спасења.

Према Јеванђељу, архангел Гаврило се јавио девици Марији, обасјан архангелском светлошћу, „у тренутку када је она држала отворену књигу пророка Исајије и размишљала о његовом великом пророчанству“ и саопштио јој да ће родити сина Божјег.

Са овом благовешћу архангела, „силаском светог духа на пречисту деву“, почиње обнова човечанства, а речима архангела Гаврила: „Радуј се, Благодатна, Господ је с тобом“, отвара се историја Новог Завета и почиње преображај човечанства.

У православним храмовима сцена Благовести са девицом Маријом са белим крином и Јеванђељем у руци слика се на царским дверима која су улаз у олтарски простор и симболично пут у Царство небеско.

Празник Благовести и безгрешног зачећа девице Марије, која је у 15. години поверена на старање праведном Јосифу, који је тада имао 84 године, слави се увек 7. априла, тачно девет месеци пре Божића.

Благовести, као и Божић и Васкрс, спадају у радосне догађаје и радосне хришћанске празнике.

Дан после празника Благовести, Црква слави Светог архангела Гаврила, који је, према записима Четворојеванђеља, задужен за радосне вести.

У црквеној иконографији, благовесник Гаврило се представља не само у сцени Благовести већ и пред празним гробом Христовим како објављује његово Васкрсење, указујући тако на нову веру и смисао живота по Јеванђељу.

Благовести у народу нарочито поштују жене.
Сматра се да од Благовести почиње сетва јарих жита.

Такође се верује да је тај дан срећан за калемљење воћа. Некада се народ у сеоским срединама бојао зиме све док овај дан не прође.

Извор: Курир

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена