ЋИРИЛИЦА СЕ ПИШЕ СРЦЕМ!

0 677

12920315_1149424748410786_5705687725874104202_n

„Поводом шестоаприлског бомбардовања Народне Библиотеке, када је уништено стотине хиљада књига и око хиљаду и по ћириличних рукописа, отац Ненад Илић је дао добру сугестију да данас сви на фб-у пишемо објаве на ћирилици, као гест потврде нашег постојања и постојања ћирилице као дела нашег идентитета. И да то буде повод једног масовнијег коришћења ћирилице на друштвеним мрежама.

И стварно, било би лепо кад би огромна већина нас Срба бар своје име и презиме на фејсбуку исписала ћириличним писмом, а да испод стоји исписано и латиницом, будући да многи као изговор налазе то да пријатељи странци не умеју да им читају име на ћирилици. Дакле, ФБ опције омогућавају уклањање и тог проблема. Још боље је да и кад пишемо статусе, да пишемо ћириличним писмом. Друштвене мреже су данас јако актуелне и присутне у нашим животима. Можда звучи као пошалица, али има људи који су овде исписали више текстова и редова него током целог свог боравка у школи. Велики број нас овде често пише о свему и свачему – озбиљне теме, нешто шаљиво, забава, приватни живот итд. И зашто не бисмо онда искористили то наше присуство овде позитивно у том контексту, да на тај начин допринесемо очувању и неговању ћириличног писма, да допринесемо очувању свих лепота и раскоши које оно поседује. Не кошта, не боли, не штети и није то никакво србовање некоме у инат. Напротив. То би био наш лични одговаран однос према ћирилици као неодвојивом делу националног идентитета кога не можемо и не смемо да се одрекнемо.

Данас је ћирилица у опасности. Многи су је бацили у запећак, где јој никако није место. Многи раде на томе да буде елиминисана. И одбрана ћирилице је свакако задатак неких високих инстанци и кругова овог друштва, али и на овакав начин би свако од нас имао свој удео у очувању и неговању ћирилице. А не би била на одмет и нека шира друштвена акција у том смислу. Једна добра и весела позитивна кампања у циљу масовног коришћења ћирилице на друштвеним мрежама.

Јер – ЋИРИЛИЦА СЕ ПИШЕ СРЦЕМ! “

Марко Радуловић

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена