Акција добровољног давања крви у Бајиној Башти

0 422

Акција добровољног давања крви организује се у четвртак, 09. фебруара у просторијама цркве Свети пророк Илија у Бајиној Башти у периоду од 10 до 15 часова. Добровољно давања крви се организује у сарадњи Црквене општине Бајина Башта и Службе за трансфузију крви Ужице.

Давање крви

Из Службе за трансфузију крви Ужице наглашавају да су тренутно на минимуму залихе негативних крвних група а да грађани  свакодневно могу дати крв и у просторијама Службе за трансфузију Опште болнице у Ужицу.

Подсећамо да добровољни давалац крви може бити свака здрава особа старости између 18 и 65 година. Мушкарци могу дати крв свака 3 месеца, а жене свака 4 месеца. Крв не треба да дају људи који тренутно примају терапију или имају акутну или хроничну болест. Давање крви није болно, не ствара навику и не штети организму.

Посебна припрема за давање крви није потребна, као ни посебан режим после давања крви, али да би се што боље осећали при давању крви, поготово ако је то прво давање, одређени савети би могли да буду од користи. Препоручује се да пре давања крви особа буде одморна, да је претходне ноћи спавала уобичајено (довољно), да је узела лагани оброк и извесну количину течности- најбоље 4 чаше воде 1-2 сата пре давања крви.

dobrovoljno-davanje-krvi

Давалац крви сваки пут када да крв тестира се на крвно-групну припадност у системима АВ0 и Rhesus, као и на маркере следећих хематогених трансмисивних болести: вирус хепатитиса типа Б и Ц, вирус хумане имунодефицијенције (HIV) и сифилис. Сам процес уобичајеног давања крви у просеку траје 8 – 10 минута.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена