За Мињину шансу

0 350

Драги суграђани желимо да вас обавестимо да ће се у наредном периоду у Бајиној Башти сакупљати новац за девојчицу Мињу Матић.

Миња Матић је дете које болује од ретке болести која се назива спинална мишићна атрофија, тип 1. Рођена је 2019 године и напредовала као и свако друго дете до момента када су родитељи приметили да Миња постепено престаје да помера ноге и руке, теже дише и слабије једе. Тада јој је дијагностикована болест која је везана за мутацију гена и манифестује се губитком основних животних функција. Што значи да ова болест утиче на ходање, варење, гутање, дисање… Миња прву терапију прима са пет месеци у Србији и захваљујући тој терапији ова девојчица може да дише, гута и једе сама. Али још увек не може да у потпуности држи главу самостално, не може да пужи, седи нити да се одигне.

Једини начин лечења ове болести и Мињине шансе да има детињство као и свако друго дете је лечење у иностранству и примање генске терапије која је веома скупа. Поред овако скупог лечења Мињи су такође потребна и ортопедска помагала, апарат за искашљавање, физикална терапија, као и покривени трошкови пута и смештаја у иностранству. Зато смо ми ту да помогнемо Мињи и њеним родитељима да Миња има безбрижан живот, да буде срећно и радосно дете, да има прилику за детињство, школу и све оно  лепо што је чека.

Хуманитарне кутије за Мињу Матић ће бити постављене на следећим локација у Бајиној Башти:

  1. Hogar pub
  2. Pivnica Jacks

Такође палнирамо да организујемо и базар за Мињу тако да уколико желите да помогнете у реализацији базара за више информација позивите на број 060/686-54-42 (Андреа Караклић) или 065/203-17-02 (Марија Миленковић). Овакви базари су се оржали и у: Вршацу, Чачку, Београду (више насеља), Банатском Карловцу, Каргујевцу, Нишу… А управо овакви базари предстоје и у Београду, Бајиној Башти, Панчеву…

На слици: Детаљ за базара, Фото: Јован Васиљевић

Ваше мало, Мињи значи живот!

Дрина инфо портал

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена