Ветерани Србије и Републике Српске раширили заставу преко моста на Дрини

0 422
Поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе ветерани Србије и Републике Српске раширили су данас српску заставу дугу 50 метара преко моста на Дрини Бајина Башта – Скелани.
Догађај је организовало Удружење ветерана 63. падобранске бригаде у сарадњи са ветеранским удружењима из Републике Србије и Републике Српске, а присуствовало је око 120 ветерана.

Фото извор: СРНА

Певачка група “Звуци са камена” из Новог Сада отпевала је песме: Тробојка, Падобранска химна, Ово је Србија, Тамо далеко…

Председник Удружења ветерана 63. Падобранске бригаде Видоје Ковачевић казао је да је овај празник показатељ јединства српског народа, а да је српска застава неокаљана кроз векове, сачувана у борбама и да је мост на Дрини „идеално место да се споји са браћом из Републике Српске“.

„Симболика је да на данашњи дан пошаљемо поруку мира, разумевања, толеранције и да наше заставе буду дичне и поносне на јунаке који су их чували, а уједно да се сетимо наших страдалих јунака који су дали животе за  заставу“, поручио је Ковачевић.

Фото извор: СРНА

Државни секретар у Министарству за рад, запошљвање, борачка и социјална питања Миле Карановић рекао је да му је част што се са моста шаље слику која показује да “само слога Србина спасава”, а да обележавање Дана српског јединства, слободе и заставе има државни значај и говори о идентитету –  ко смо, шта смо и одакле долазимо.

“Краљ Петар I уручио је 1911. године 51 пуковску заставу својој војсци, ниједна није заробљена, што је преседан у историји модерног ратовања и говори о части и храбрости српског борца што смо кроз историју више пута доказивали”, рекао је Карновић и подсетио на славу српских јунака из балканских и Првог светског рата који су под заставом на данашњи дан кренули у пробој Солунског фронта.

“Српска тробојка била им је значајнија од живота, јер је опомињала да слобода нема цену, ни алтернативу. Барјактари су гинули, али заставе су сачуване. Због свих њих данас обележавамо овај дан”, додао је Карановић.

Он је навео да је српска застава симбол страдања, али и да су у њој „све наше бесмислене поделе“.

Рекао је да и таква представља „јединство које се заснива на чињеници да нисмо савршени, али да јесмо различити“ и да је у томе лепота заједништва.

“Нема Босанаца и Србијанаца, нема прекодринских ових и оних, сви ми чинимо један частан и поносан народ. Уз српску тробојку иде понос Мишара, Делиграда, Куманова, Колубаре, Цера и Кајмакчалана, али иду и крваве битке деведесетих и Вуковар, Коридор, Кошаре… Иде понос свих жртава датих за чување слободе, то не смемо заборавити и зато морамо учити децу и васпитавати омладину на идеалима јединства, заставе и часне слободе”, рекао је Карановић.

Генерал потпуковник у пензији Миодраг Панић рекао је да је сусрет на мосту одраз велике жеље борачких организација, ветерана и ратних инвалида и има велику симболику.

“По овим просторима сада слободно шетамо и поносимо се оним што смо учинили за овај крај и овај народ, као што се поносимо делима наших предака, јер данашњи празник је настао у знак сећана на пробој Солунског фронта, а ми смо потомци тих ратника и трудимо се да их не обрукамо ни у једном сегменту”, казао је Панић.

Он је додао да је најважнија ствар што су се на мосту срели и изгрлили људи који су некада били спремни да дају живот за Србију.

Генерал у пензији Горан Радосављевић Гури рекао је да је Дан српског јединства, слободе и националне правде један од најзначајнијих празника за државу, а поготово за ветеране који су се борили за слободу српског народа било где да се налази са ове или оне стране Дрине.

“Дрина није граница, Дрина нас само спаја и дај Боже да се много година окупљамо и славимо што смо успели да сачувамо овај део српских држава”, казао је Радосављевић.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе установљен је 2020. године, а обележава се у знак сећања на пробијање Солунског фронта 1918. године и с циљем оснаживања јединства између српског народа,  али и јачања култа националне заставе.

Извор: Глас Српске

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена