Важна помоћ сектору туризма и угоститељства

0 296

Mинистарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије Татјана Матић изјавила је да исплата минималне зараде за запослене у туризму и угоститељству, која почиње данас, представља додатну финансијску подршку запосленима у овом сектору, који су због пандемије коронавируса највише угрожени.

Татјана Матић Фото извор: Влада Србије

Матић је, гостујући на ТВ Прва, рекла да је за те намене из републичког буџета издвојено приближно две милијарде динара, и додала да је доношење Уредбе о заменским путовањима на почетку пандемије спасило од сигурног банкрота више од 95 одсто туристичких агенција, које су тада имале уговорене аранжмане у вредности од приближно 85 милиона евра.

То је била прва секторска мера и да тада држава није одреаговала не знам какву бисмо ситуацију имали сада, навела је она, додајући да је након тога уследио пакет мера укупне вредности од приближно 5,1 милијарду евра, превасходно намењеним туристичким агенцијама.

Министарка је подсетила на то да је и 150 милиона динара опредељено за субвенцију полисе осигурања.

Оно о чему сада размишљамо и бринемо везано за наредни период односи се на то да ће на наплату доћи многи порези и таксе и све што је било одлагано, што ће бити додатно финансијско оптерећење, рекла је Матић.

Према њеним речима, укупна секторска помоћ заједно са хотелијерима и свим мерама за крај ове године износи приближно девет милијарди динара.

Она је указала на то да је и Фонд за развој имао посебне кредите који су усмерени ка предузећима из области угоститељства, а 76 њих је аплицирало за то.

Матић је истакла да ситуација није једноставна и да се цео свет суочава са последицама пандемије коронавируса, те да је туризам међу гранама које су највише погођене.

Она је, на питање о броју људи који су остали без посла, рекла да је, према последњим подацима из Централног регистра, приближно 1.000 радника у туристичким агенцијама у Србији остало без посла.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена