У среду седница Скупштине општине Бајина Башта

0 1.094

У среду, 14. јула 2021. одржаће се шеста седница Скупштине општине Бајина Башта, а пред одборницима ће се наћи 15 тачки дневног реда.

Најважнија тачка је разматрање предлога одлуке о првом ребалансу буџета општине Бајина Башта за 2021. годину. Одборници ће разматрати и кадровски план за Општинску управу и Општинско правобранилаштво општине Бајина Башта.

На овој седници одборници ће разматрати предлог одлуке о изгледу грба и заставе општине Бајина Башта, као и измене и допуне одлуке о употреби назива и симбола – грба и заставе општине Бајина Башта. Подсећамо да општина Бајина Башта нема грб у складу са хералдичким принципима и као своје обележје користи амблем. Одборници ће се овом приликом изјашњавати о предлогу грба који је за Општину Бајина Башта израдило Српско хералдичко друштво, а на основу правила српске територијалне хералдике.

Еталон (изворник) предлога грба општине Бајина Башта Извор: Предлог одлуке о изгледу грба и заставе општине Бајина Башта

У предлогу одлуке налази се и коментар грба и његовог значења који је достављен од Српског хералдичког друштва.

Грифон, као хералдички мотив који (између осталог) симболизује умножавање књига и чување знања алудира на улогу манастира Рача као преписивачког центра. Грифон, као хералдички мотив који симболизује и чување блага, овде такође алудира и на улогу манастира Рача у очувању Мирослављевог Јеванђеља. Сребрна боја грифона и црвена боја поља по узору комбинације боја националног грба, алудирају на националну важност манастира Рача за очување српске рукописне традиције и писмености у раном модерном добу српске историје, као и улогу манастира Рача у чувању Мирослављевог Јеванђеља.

Сребрне муње алудирају на хидролелктарну „Бајина Башта“ (једна муња алудира на проточну,а друга на ревирзибилну хидроелектрану). Сребрна боја муња алудира на водено порекло енергије. Комбинација сребрних муња на црвеном пољу алудира на нацоинални значај хидроелектране „Бајина Башта“ по питању количине произведене енергије, као и чињеницу да се ради о највећој хидроелектрани на реци Дрини.

Сребрна таласаста греда алудира на реку Дрину.

Вук и орао алудирају на две животињске врсте по којима се истиче фауна општине Бајина Башта, али и на очуваност природне средине општине.

На дневном реду скупштине налази се и одлука о приступању изради Плана детаљне регулације за уређење приобаља хидроакумалуације Заовине, предлог Одлуке о закључењу анекса о закупу рибњака Перућац као и предлог Одлуке ододели награда и других јавних признања општине Бајина Башта.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена