ФК Слога: Крајњи циљ – прва лига

0 345

Три кола пре краја јесење сезоне у Зони „Дрина“ на чело ФК Слога дошао је Раде Сарић једногласном одлуком чланова њене Скупштине. Тако је окончана вишемесечна потрага, након оставке Младена Лукића, за лицем који ће у наредне четири године бити на челу клуба.
Реч је о човеку који је 1970. године са непуних 16 година заиграо у првом тиму Слоге код тренера Витомира Павићевића Вицка, по томе је најмлађи првотимаца у историји клуба дугој 75 година, на дебију у Ариљу против Будућности постигао је гол, један је дао Милојко Петковић, па је његов тим однео победу од 2:1. За младог бајинобашатснког гимназијалца одмах се прочуло. Идуће године одвео га је друголигаш Галеника, тренер јој је био Стјепан Бобек, али се Сарић након непуна два месеца вратио у Слогу. Те године заједно са клупским другом Алексом Злопорубовићем постао је омладински репрезентативац Србије заједно са Владимириом Петровићем Пижоном, Слободаном Павковићем, Милошем Шестићем, Зораном Банковићем, Нинославом Зецом…
Пуним сјајем засијаће 1977. године у друголигашу ФАП-у. Те сезоне као лево крило дао је четири гола и по оценама извештача нашао се у идеалном тиму Друге лиге Југославије. У претпоследњем колу у дуелу са Милетовићем из Трепче страдала му је рука. После две године заједно са Славенком Кузељевићем одлази из Прибоја у ужичку Слободу, а у јануару 1980. враћа се у Слогу.
-Те године Слога је имала одличну екипу. Били су ту Мијатовић, Севић, Марковић, Злопорубовић, Живановић, Јовановић, Димитријевић, Васиљевић… мени је поред играчког задатка дата прилика да будем тренер омладинског тима. Тада сам селектовао више играча: Ђенића, Живановића, Радовановића,Сладојевића, Глигића, Тришића, Јокића, Микића, Милекића, Јовановића, Божића… уследио је одлазак на одслужење војног рока, па две године играња за Губер из Сребренице –каже Раде Сарић.
Са непуних 30 година одлази код брата у Шведску где две године носи дрес трећелигаша ФК Балкан, у коме је поникао чувени Златан Ибрахимовић. После следи готово петогодишњи тренерски рад у ФК Србија, на његово место у Балкан дошао је Милован Рајевац, па четири године на истом послу проводи у ФК Чисеберг. У тај клуб довео је Арсенијевића и Станковића из Ужичке Слободе, Грбовића из Сутјеске и голмана Савића из Ријеке. Пут га даље одвео у ФК Партенон, а 2002. године вратио се у Србију. По повратку у завичај, прихватио се дужности спортског директора у ФК Космос из Бајине Баште.
Почетком 2007. године Сарић постаје спортски директоре Слоге, председник је био Дуле Нешковић. У пролећну сезону Слога улази са шесте позиције и осам бодова заостатка за водећим Јединством Путевима из Ужица у зони „Морава“. На његов предлог за тренера долази Милан Чанчаревић. Следи сјајна серија игара, Слога на крају осваја прво место и по први пут постаје српсколигаш. У новом рангу изузетно је гледана па се у Лугу окупљало на хиљаде љубитеља фудбала.

Раде Сарић у разговору са Бором Милутиновићем
Раде Сарић у разговору са Бором Милутиновићем

– Окосницу тима чинили су бајинобаштански младићи враћени из других клубова, Тарабић, Максимовић, Стојкановић, Вујић, Стојановић, Јосиповић, хтели смо да вратимо и Андрића из Слободе, али нам га нису дали, био им је стандардни првотимац. Довели смо Дарија Бабића и голмана Огњена Чанчаревића. Добро смо одиграли полусезону међу српсколигашима, били у средини табеле. Уследила су превирања у клубу, на крају смо морали у зону- каже Сарић.
Јесенас је Слога у зони „Дрина“ заузела 11. место са 19 бодова. Очекивања да ће се борити за врх нису испуњена. При крају уследила је промена тренера па је уместо Ивице Цветановског тим преузео Душко Пријић.
-Ми смо сачинили програм за четири наредне године. У 2015. је приоритет да сачувамо ранг, консолидујемо се у свим сегментима и обележимо 75 година постојања Слоге. Бићемо спремни да евентуалну указану прилику за нешто више искористимо. Главни циљ у овом циклусу је да Бајина Башта добије српсколигаша који ће моћи да конкурише за Прву лигу. Имамо добар сопствени играчки кадар у пуној снази. Голубовић, Стојкановић, Тошић, Глигић, Мијатовић, Вујић, Андрић, Ђорђевић, Јанковић Максимовић, Јосиповић, Павловић су са завидним српсколигашким искуством.

МАКСИМОВИЋ КАО ПРИМЕР
-Никола Максимовић, репрезентативац Србије је из наших редова. Играо је као бонус за нас у Српској лиги. После у Севојну , Слободи, Црвеној звезди, сад је интернационалац у Италији. Од његовог трансфера Слога ће добити близу 30 хиљада евра што ће нам добо доћи у тешкјим финансијским временима. Максимовић је добар пример како се из мале средине може стићи далеко- вели Сарић.

В.М.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена