У Новој Вароши ћирилични комунални рачуни

0 266

Нова Варош – Око 4.000 нововарошких домаћинстава и привредника добило је нове комуналне рачуне штампане ћирилицом. То писмо користи се и за сајт комуналног предузећа, а општина Нова Варош по примени ћирилице у својим документима предњачи међу општинама у окружењу.

Нова Варош грб насловна

Мартовски комунални рачуни штампани ћирилицом за Нововарошане нису били изненађење.

„Приметили су”, каже Милена Главоњић, благајница ЈП за комуналне услуге „3. септембар”, „неки су изненађени, лепо су упаковани, лепо су одштампани, леп је формат.”

За нове обрасце у комуналном предузећу променили су штампаче и компјутерске програме, уз ситне грешке које ће се у наредним месецима исправити.

„То је негде и обавеза по Уставу, члан 10 – све државне институције морају фактуре увек писати ћириличним писмом, тако да смо испунили законску обавезу”, истиче Сузана Шуљагић, директорка ЈП за комуналне услуге „3.септембар”. „Не би требало да буде неких лоших реакција, просто је то нешто што смо требали да урадимо и раније, али сад су се стекли услови.“

За повратак ћирилице у нововарошке јавне установе већ годинама се бори група овдашњих ентузијаста. У очувању писма посебно је значајна улога школе.

„Мислим да као народ нисмо довољно упорни да очувамо ћирилицу, али ми као школа улажемо напор и шаљемо поруку да бринемо о ћирилици и да се враћамо традицији писма, говора, културе”, каже Ристо Поповић, директор ОШ „Живко Љујић”. „У том смислу, ми већ неколико година обележавамо Дан словенске писмености.”

У свакодневници, тамо где нема обавезног – на нововарошким улицама, рекламним натписима, називима продавница и угоститељских објеката латинично писмо, ипак, има примат.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена