Премијера „Чаробног туристичког прстена“

0 799

Протеклог викенда у Бајиној Башти је организована велика тродневна промоција „Чаробног туристичког прстена“ – јединствене кружне туре која повезује путовање кањоном реке Дрине, пругом уског колосека и друмом кроз Национални парк Тара уз посете најатрактивнијим природним и културно-историјским локалитетима на простору средњег Подриња. Скоро две стотине представника медија, туристичких агенција и институција из области туризма били су гости  Бајине Баште одакле почиње и где се затвара овај јединствени туристички прстен. Организатор промотивне акције је била туристичка агенција „Таратурс“ из Бајине Баште у сарадњи са ББ Клековачом и „Цептер хотелима” . Од идеје до реализације спајања у прстен туристичких бисера Србије и Републике Српске у овом региону прошло је пуно година али је вредело чекати  да се добије један од најатрактивнијих туристичких програма у овом делу Европе.

Krstarenje Drinom naslovna Foto Drina Info
Крстарење Дрином Фото: Дрина Инфо архива

Ова кружна тура обухвата вожњу чувеном туристичком пругом уског колосека од Вишеграда до Мокре Горе са паузом у манастиру Добрун,  посету Дрвенграду у Мокрој Гори, одлазак друмом у Национални парк Тара и Бајину Башту. Потом следи пловидба бродом језером Перућац и прелепим кањоном реке Дрине, обилазак Вишеграда, моста Мехмед-паше Соколовића, Андрићграда и других знаменитости на том подручју.

Фото: Дрина Инфо
Фото: Дрина Инфо

Промотивни програм у коме је учествовало преко 50 новинара из Србије, Словеније, Македоније, Републике Српске,  Босне и Херцеговине,  Хрватске и Црне Горе је почео у петак,  13. априла, доласком у хотел „Цептер Дрина“ у Бајиној Башти. Поред „седме силе“ 150 представника туристичких агенција из Србије и држава региона као и представници државних институција из области туризма из Србије и Републике Српске је узело  учешће на премијери програма „Чаробни туристички прстен“.

Фото: Дрина Инфо
Фото: Дрина Инфо

После лагане шетње центром Бајине Баште од хотела Дрина до чувене дестилерије ББ Клековача увече је уприличен  обилазак погона и упознавање са комплетним процесом производње ракија. Уз стручна објашњења технолога новинари су имали прилику да дегустирају најпознатије ракије из Бајине Баште. ББ клековача се показала као изузетан домаћин и уз упознавање са начаном производње ракије гости су имали прилику да пробају и бројне коктеле док је на галерији ББ Клековаче припремљена тематска вечера са бројним специјалитетима. Уз музички програм представљена је ексклузивна премијум ракија „Баштина 1858“ која је произведена у ограниченој серији од 1858 боца као симбол године када је Бајина Башта званично добила статус варошице.

Фото: Дрина Инфо
Фото: Дрина Инфо

У суботу после доручка гости су се  поделили у две групе и из Бајине Баште кренули  у „чаробни туристички прстен“ али различитим смеровима. Прва група је са језера Перућац бродом Гризли 2 запловила кроз прелепи кањон реке Дрине ка Вишеграду. По доласку у град чувене ћуприје изненађење у обиласку Андрићграда је био наступ познатог глумца Тихомира Станића у улози нобеловца Иве Андрића.  После паузе у Вишеграду и обиласка неимарског ремек дела из XVI века које прелепим луковима спаја две обале Зеленике са железничке станице градића у Подрињу кренуло се возом ка Мокрој Гори. Пауза у вожњи чувеном пругом је организована у манастиру Добрун где су се посетиоци у прелепом амбијенту упознали са историјатом ове светиње. У Мокрој Гори су учесници програма уживали у чарима Дрвенграда  а из филмског града Емира Кустурице су се кроз село пророка Тарабића и преко Таре аутобусима вратили у Бајину Башту. Друга група је имала исти програм али у супротоном смеру па се из Бајине Баште кренуло за Мокру Гору и  Дрвенград а после воза, Вишеграда и пловидбе бродом кроз кањон који спаја два национална парка прстен се затвара у Перућцу одакле су се аутобусима учесници вратили у Бајину Башту.

Фото: Дрина Инфо
Фото: Дрина Инфо

Трећег дана промоције, у недељу, 15. априла, организована је посета музеју Националног парка Тара, затим средњевековном манастиру Рача, обилазак чувене кућице на Дрини и одлазак на најлепши српски видиковац – Бањску стену. Ручак на крају програма је био организован за све учеснике у идиличном амбијенту ресторана „Врело“ на ушћу истоимене речице у Дрину.

Mokra Gora stanica naslovna Foto Drina Info
Фото: Дрина Инфо

На овај начин званично је почео да функционише програм  „Чаробни туристички прстен“ а представници медија и туристичких агенција нису крили одушевљење великим бројем занимљивих садржаја који су укомпоновани у једну целину. Већ постоји огромно интересовање како домаћих туриста тако и организованих група из Италије, Русије, Немачке и Словеније за овај програм који између осталог спаја и два национална парка – Тару у Србији и Дрину у Републици Српској. Преглед програма „Чаробни туристички прстен“ са сатницом можете погледати овде.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена