Биковић: Бранећи Републику Српску, ви сте бранили Српство, а бранећи Космет и Српску цркву у Црној Гори бранимо свој интегритет

0 355

БАЊАЛУКА – Драмски уметник из Србије Милош Биковић рекао је у Бањалуци да су борци Републике Српске учинили подвиг дајући своје животе за слободу и истину и допринели васкрсењу целог српског народа.

Биковић је истакао да тај подвиг обавезује српски народ на јединство, те данас са Србима из Републике Српске славе не само Срби из Београда, Новог Сада, Вршца, Ниша, него и из Москве, Чикага, Беча, Сиднеје и свих других места у којима живе.

„Бранећи Српску, ви сте бранили српство, а бранећи Косово и Метохију, те Српску цркву у Црној Гори не бранимо црквена здања, него свој интегритет, право на живот, бранимо свој дух“, рекао је Биковић обраћајући се гостима у Бањалуци на свечаној академији поводом обележавања Дана Републике.

Он је рекао и да је скупа била историја српског народа, да би се сада тек тако предала и тек тако заборавила.

„Бити Србин никада није било лако, а данас је као никада до сада јасно да се српски народ налази на бранику православља“, рекао је Биковић.

Према његовим речима, снагу да стоји на бранику православља, српском народу даје дух светосавља, који се осим литургијом негује и културом.

„Када напустимо дух светосавља, ми се гушимо у декаденцији и примитивизму и корупцији. Без тог духа, негованог духовношћу и културом, ми као и да не личимо на Србе. Тај дух није резервисан само за православне Србе, него и за нашу браћу муслимане, католике и Јевреје, као и за све оне који у миру и љубави желе са нама комад неба“, рекао је Биковић.

Он је истакао значај одржавања сећања на живот и рад Светог Саве, који је, као и многи млади данас који одлазе из своје земље у потрази за знањем или материјалним статусом, отишао из Србије у Свету Гору, али се увек враћао у отачаство, издижући Српску цркву на виши ниво, док јој није обезбедио и самосталност.

Биковић је напоменуо да данас светосавски дух осветљава отачаство које Срби носе са собом у свим сеобама и одласцима, да би га сачували и да би му се могли враћати, те обнављати и њега и себе.

„Уграђен је тај дух и у темеље Републике Српске, јер светосавље је упориште нашег идентитета“, рекао је Биковић.

Он је напоменуо да Срби расејани по свету могу да буду велика претња за опстанак српског народа, али и његова снага.

„Ако развијемо платформу и омогућимо тим људима да допринесу својој земљи, те да у њима развијемо стваралачки и државотворни дух, управо то може бити наша предност у њиховом одласку. Оно што треба да им пружимо је душевна храна – култура“, рекао је Биковић.

Извор: Глас Српске

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена