Трагом једнаких могућности

0 59

У оквиру пројекта Трагом једнаких могућности неформална група Актив дефектолога реализовала је активности које су за циљ имале јачање друштвене солидарности и прихватање особа са сметњама у интелектуалном развоју и аутизмом кроз кампању грађанског Aktiv defektologaактивизма. Поред особа са сметњама у интелектуалном развоју и аутизмом, укључени су и чланови њихових породица као и грађани.

Кроз активност Дан отворених врата током које су званични представници локалних институција били у посети дневном боравку постигнути су значајни резултати. Институције локалне самоуправе су заинтересоване и делотворније по питању особа са сметњама у интелектуалном развоју и аутизмом у нашој локалној заједници. Представници Националне службе за запошљавање су увидели шта све особе са сметњама у интелектуалном развоју и аутизмом могу да раде као и колики је значај запошљавања особа са инвалидитетом. Током посете Центра за социјални рад разговарало се о значају услуга социјалне заштите, о очувању постојећих и развијању нових услуга социјалне заштите а са директорима школа о важности међусобне сарадње.

У оквиру активности Дан отворене средине, укључени су и представници Канцеларије за младе. Они су заједно са корисницима дневног боравка одлазили у локалне кафиће и ресторане и проводили време у пријатној атмосфери и дружењу. Примећен је пораст самопоуздања и самосталности особа са сметњама у интелектуалном развоју и аутизмом у овим ситуацијама. Лакше ступају у контакт са својим вршњацима, упуштају се у разговоре и слободни су да затраже помоћ од њих. Волонтери су били заинтересовани за ову активност, као и за све друге активности које су предвиђене пројектом. У сарадњи са волонтерима организовани су и „одласци у отворену средину“ током којих смо били у посети библиотеци. Поред библиотеке, чланови Планинарског и Извиђачког клуба организовали су пешачке туре које су биле прилагођене могућностима и способностима особа са сметњама у интелектуалном развоју и аутизмом.

Завршна активност пројекта био је Дан особа са аутизмом . На овај догађај су позвани сви представници који су на било који начин узели учешће на овом пројекту као и донатори. Током посете, гости су одгледали филм  који је предвиђен овим пројектом на тему Ја имам аутизам-буди добар према мојој мами. Након тога, стручни радници дневног боравка и корисници су упознали госте са неким од својих радова као што су накит, украсне свеће и честитке. Уручене су захвалнице свим присутним гостима. Сви присутни гости, заједно са корисницима су на делу дворишне позиде оставили траг своје шаке као симбол заједништва.

Наши корисници и суграђани су испољили позитивне емоције и ставове о активностима у којима учествују. Показали су снажну иницијативу када је у питању одзив и укључивање у планиране програмске активности. Све наше активности, које су биле представљене у виду прилога, инфо чланака и емисија имале су значајан број прегледа чиме смо на неки начин још више укључили ширу друштвену заједницу.

Актив дефектолога

Неформална група Актив дефектолога реализовала је ове активности у оквиру пројекта Подршка грађанском активизму у заједници који је финансирала Влада Уједињеног Краљевства, а који спроводи British Council и Траг фондација.

Изречени ставови не морају нужно одражавати званичну политику Владе Уједињеног Краљевства.

SR RGB - za web

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена