Стари Брод: Обележено 80 година од стравичног злочина над Србима

0 953

Парастосом, полагањем венаца и спуштањем цвећа у реку Дрину у Старом Броду код Вишеграда обележено је 80 година од стравичног злочина над Србима када су усташе Јуре Францетића извршиле покољ над више од шест хиљада српских цивила.

Фото: РТРС

Најмасовније убијање је извршено 22. марта 1942. године, али су убијања трајала и до почетка маја.

Помену за страдале присуствовали су изасланик српског члана Председништва БиХ Бошко Томић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, посланици у Парламентарној скупштини БиХ Сања Вулић и Ненад Нешић, посланици у Народној скупштини Републике Српске Перо Петровић, Александар Главаш и Љубиша Kрунић.

Обележавању су присуствовали и начелници општина Вишеград Младен Ђуровић, Рогатица Милорад Јагодић, Соколац Милован Бјелица, Ново Горажде Мила Петковић, Рудо Драгољуб Богдановић, те представник општине Источна Илиџа.

Фото: РТРС

Након парастоса, у знак сећања на старобродске жртве, код спомен-обележја у Старом Броду венце су положили Милуновић и Томић.

Министар рада Душко Милуновић подсетио је да је Стари Брод место стравичног страдања српског народа 1942. године и да је циљ да се нe заборави ко је био жртва, а ко злочинац.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је да је река Дрина зелена гробница за више од 6.000 невиних Срба који су страдали у њеним водама бежећи од усташа у Милошевићима и Старом Броду 1942. године.

Фото: РТРС

– На нама је да чинимо оно што можемо и морамо – да негујемо културу сећања на све српске жртве и да чувамо Републику Српску која је гарант опстанка српског народа. Док имамо своју Српску, биће и нас, наших предака и наших потомака – поручио је Додик.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена