Сребреница: У Губеру ће бити изграђен специјализовани здравствени центар

0 689

 

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и премијер Републике Српске Радован Вишковић данас су у Сребреници најавили изградњу специјалне здравствене установе за лечење лековитом водом из Губера, која ће бити у државном власништву, а у саставу Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Мирослав Зотовић“ из Бањалуке.

Извор: СРНА

Додик је рекао да је лоша приватизација довела до тога да сребреничка Бања „Губер“ годинама не ради и да је Влада Републике Српске донела одлуку да се овај природни капацитет приведе намени и почне користити у здравствене сврхе.

Он је напоменуо да ће ово бити државно власништво и да приватници неће моћи да мешетаре са овим природним добром, као што је чињено.

– Изражавам задовољство што су се коначно створили услови да се иде даље. То је већ одлучено и треба да се исфинансира путем средстава Владе Републике Српске и да се оспособи ова болница, односно јавна установа – истакао је Додик.

Он очекује да ће све бити завршено за максимално две године, што зависи и од судских спорова и евентуалних могућих жалби на ове процесе.

Додик је честитао начелнику општине Младену Грујичићу на испоштованој динамици, свесни на какве се све проблеме и опструкције наилазило у правосуђу везано за овај проблем.

Радован Вишковић рекао је да је у процесу приватизације направљена једна грешка, за чију исправку је требало неколико година.

– Ангажовали смо Институт „Мирослав Зотовић“ из Бањалуке. Влада је донела одлуку да се у Сребреници формира јавна здравствена установа-специјална болница „Бања Губер“ – рекао је Вишковић.

Вишковић је истакао да је Губер „лек“, јер је ово јединствен капацитет у Европи и очекује да ће за годину дана бити отворени први капацитети те установе на добробит људи који овде живе.

Он је појаснио да ће ову установу градити са Институтом „Мирослав Зотовић“, да ће бити у државном власништву и предвиђа да ће ова бања допринети развоју Сребренице, али и ширем подручју.

Директор Института „Мирослав Зотовић“ Горан Талић рекао је да вода из Губера има лековита својства боља од медикамената који се користе за лечење анемије и неких других оболења.

Он је истакао да Сребреница има дугу традицију у здравственом туризму и очекује да ће кроз ову иницијативу вратити тај углед Сребреници.

Начелник општине Младен Грујичић изразио је задовољство што је иницијатива општинског руководства наишла на подршку и што се приступило изради елабората који гарантује оправданост инвестирања и изградње специјалне установе „Бања Губер“.

Додик који је лидер СНСД-а и Вишковић, потпредседник ове странке, данас су разговарали са представницима Коалиције „Заједно за Сребреницу“ коју чине све српске политичке партије из овог места које подржавају заједничког кандидата за начелника општине Младена Грујичић.

Извор: СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена