СО БАЈИНА БАШТА: Извештаји о раду и нове иницијативе

0 1.028

На 5. седници Скупштине општине Бајина Башта која је одржана у петак, 25. јуна, одборници су разматрали 18. тачки дневног реда. Усвојен је Локални акциони план запошљавања, извештаји о раду јавних предузећа и установа и изабрани нови чланови у управне и надзорне одборе установа пошто је претходнима истекао четворогодишњи мандат. Такође су школе у општини Бајина Башта добиле нове чланове школских одбора.

Образложење програма развоја туризма

Директор ЈКП „Дубоко“ из Ужица образложио је више одлука које су везане за њихов рад као и извештај о раду овог јавног предузећа. Овом приликом одборници радикала Иван Марковић и Синиша Спасојевић предали су писану иницијативу у правцу измештања постојеће трансфер станице за одвоз смећа из круга ЈКП „12. септембар“ и центра града и тражили да се кроз измену планова нађе адекватна локација која би била изграђена у складу са највишим еколошким стандардима. Иницијативу је детаљно образложио Иван Марковић који је поред тога објаснио и другу писану иницијативу коју су поднели, а којом се тражи да се ЈКП „12. септембар“ из Бајине Баште повери наплаћивање смећа и на ужичкој територији Калуђерских бара јер ово предузеће то већ ради али финасијски терет тога сад пада на буџет Бајине Баште.

Иван Марковић

После образложења директора Туристичке организације регије Западна Србија, Мирослава Рађена, СО Бајина Башта је усвојила Програм развоја туризма туристичке регије западна Србија за период од 2020 – 2025. године. Одборник Синиша Спасојевић је затим предложио да се одмах уђе у процедуру израде програма развоја туризма општине Бајина Башта јер је то логичан наставак и такву иницијативу је упутио Скупштини општине и Општинском већу. Он је поред тога упутио иницијативу да се изради и дугорочна стратегија развоја спорта општине Бајина Башта и да се јасно дефинишу циљеви и правила финкционисања од финансирања до коришћења спортских објеката.

Синиша Спасојевић

Доста дискусије изазвала је тачка дневног реда везана за формирање две нове једносмерне улице у центру града, коју је испред Комисије за безбедност саобраћаја образложио Миле Ђенић, у циљу бољег регулисања саобраћаја и отварања додатних паркинг места. Одборници су имали доста сугестија везано за функционисање паркинг сервиса али и пуно предлога везано за постављање саобраћајне сигнализације.

У оквиру ове тачке дневног реда одборници Синиша Спасојевић и Иван Марковић су апеловали да се ради на убрзању завршетка радова на градском тргу и поднели писану иницијативу да се промени назив трга. Иницијативом се сугерише општинским службама да покрену процедуру промене назива, да се да могућност предлагања новог назива, да се дефинише питање везано за споменике, а њихов предлог је да нови назив буде Трг српских хероја и  да централни споменик у једној композицији представи српске ратнике из више историјских периода, од средњевековних витезова до бораца у последњем рату попут јунака са Кошара и да се тако ода почаст свим јунацима и жртвама ратова који су пали за слободу српских земаља.

Шеста иницијатива радикала на овој седници била је у правцу стварања ефикасније локалне јавне управе и у правцу обједињавања свих јавних служби у општини Бајина Башта како би се постигла ефикасност у раду и како би грађани своје послове везане за локалну самоуправу могли обављати на једном месту, у најкраћем року и уз најмање трошкова.

Одборници су на овој седници усвојили предлоге о давању непокретности на коришћење месним заједницама Рогачица и Костојевићи и усвојили одлуку о завршном рачуну општине Бајина Башта за 2020. годину.

У неколико обраћања председница општине Бајина Башта,Весна Ђурић, одборницима је изнела изазове са којима се сусреће локална самопурава и најавила да ће нова седница на којој ће се усвајати први ребаланс буџета бити током јула.

 

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена