Решити проблем дивљих депонија у сливу Дрине

0 1.203

Река Дрина постаће комплетан туристички производ тек након што буде решен проблем дивљих депонија у њеном сливу, закључак је са данашње радионице о развоју туризма на подручју слива Дрине у БиХ, која је одржана у Вишеграду у оквиру кампање о изградњи јавне свести о том подручју у БиХ, коју спроводи Министарство спољне трговине и економских односа у Савету министара.

Вишеград Фото: Дрина Инфо
Вишеград Фото: Дрина Инфо

На радионици је расправљано о развоју туризма, изазовима и препрекама, као и о културно-историјским споменицима у сливу Дрине, а један од важнијих закључака је побољшање еколошке свести становништва.

Учеснике радионице поздравио је начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, који је изразио наду да ће проблем дивљих депонија у сливу Дрине бити решен и додао да је одржан и састанак представника Србије, Црне Горе и БиХ, али да још нема повратних информација о томе докле се стигло са решавањем овог проблема.

Начелник Одељења за природно наслеђе у Републичком Заводу за заштиту културних и природних добара Драган Ковачевић рекао је да се, ако се у било ком сегменту уништи део природног или културног наслеђа, смањује његова вредност.

Он је истакао да је Завод последњих година много радио на сливу Дрине, што говори и успостављање националних паркова „Дрина“ у Сребреници, „Прача“ у Рогатици, а ту су и национални паркови „Тара“ и „Сутјеска“, као и мноштво културних добара попут ћуприје у Вишеграду.

Директор Туристичке организације Вишеград Оливера Тодоровић рекла је новинарима да хитно треба да се подигне еколошка свест грађана, а затим и да се реши проблем дивљих депонија.

„То је међународни проблем који се не може решити без учешћа свих битних чинилаца три земље. Решавањем тог проблема, Дрина ће постати комплетан туристички производ и разлог због којег туристи долазе не само у Вишеград, него и у ову регију“, нагласила је Тодоровићева.

Представник општине Фоча Младен Мандић рекао је да управо на подручју те локалне заједнице и настаје река Дрина и да је план да се постави и колектор за пречишћавање отпадних вода низводно овом реком, испод Казнено-поправног завода.

Пројекат управљања сливом реке Дрине на западном Балкану, чија је вредност 8,4 милиона долара, финансира се подједнако из Специјалног фонда за климатске промене /СЦЦФ/ и Глобалног фонда за заштиту животне средине /ГЕФ/.

Извор:СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена