Италијански уметник аутор скулптуре у Бајиној Башти

0 1.373

У центру града, у непосредној близини хотела „Дрина“, налази се једна необична скулптура коју највећи број пролазника најчешће и не примећује, мада је ту већ пуних 40 година. Тешко да би се могао наћи неко од Бајинобаштана ко зна ко је и када урадио ту скулптуру и како је она доспела у Бајину Башту.

Почетком 1998. године, аутор овог текста је разговарао са Радисавом Алексићем, рођеним у Овчињи, који је живео и радио у Пули. Он је тада испричао да је аутор скулптуре познати италијански скулптор и сликар Gualtiero Moceni Valter, иначе Алексићев дугогодишњи пријатељ. Moceni је рођен у Пули, ту је дуго живео, а потом се преселио у Милано. Скулптуру је урадио 1981. године на традиционалној манифестацији „Мермер и звуци“ у Аранђеловцу. Те исте године је и поклоњена Бајиној Башти и постављена на месту где се и сада налази. Интересантно је да је приликом постављања скулптуре у Бајиној Башти гостовао и њен аутор Moceni који се у нашем граду задржао пуних седам дана. Тада је упознао наш крај из кога је понео изузетно лепе утиске. О томе је, према Алексићевом причању, често говорио у кругу својих пријатеља у Пули. Moceni је аутор великог броја скулптура у многим европским градовима, а на територији бивше Југославије налази се само једно његово дело и то у Бајиној Башти. Велики италијански уметник и наш земљак Радислав Алексић су се веома често посећивали или контактирали. Приликом једног разговора познати скулптор је замолио Алексића за једну услугу да му, када буде долазио у свој завичај направи неколико слајдова и фотографија његове скулптуре која му је посебно драга, јер је желео да направи каталог свих својих значајнијих дела у која несумњиво спада и скулптура из Бајине Баште. Алексић је то са задовољством прихватио.

Можда ће после овог Бајинобаштани више обратити пажњу на једно значајно вајарско остварење и на аутора скулптуре, великог пријатеља нашег града, који је живео у далеком Милану и, верујемо, понекад оживљавао успомене на некадашњи боравак у нашем крају.

Пројектом изградње Парка ћирилице у Бајиној Башти планирано је да се ова скулптура укомпонује у нову парковску целину и да се испред ње постави табла са натписом о аутору и делу како би и Бајинобаштани и туристи убудуће знали да је ово рад познатог италијанског скулптора.

О. Додић

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена