Разговори о туристичкој сарадњи у Подрињу

0 1.010

Делегација општине Бајина Башта имала је у уторак састанак на Јахорини са директором Олимпијског центра „Јахорина“ Дејаном Љевнаићем, а главна тема је била сарадња у туризму у средњем Подрињу јер ће у наредом периоду Олимпијски центар преузети управљање Андрићградом у Вишеграду. Делегацију Бајине Баште чинили су Миленко Ордагић, помоћник председника општине Бајина Башта за туризам, омладину и спорт, Синиша Спасојевић испред Туристичке организације „Тара-Дрина“ и Горан Глишић, власник и директор Туристичке агенције „Таратурс“ која је досад у највећој мери промовисала „чаробни туристички прстен“ и доста урадила на туристичком  повезивању Бајине Баште и Вишеграда.

Фото: СРНА

Љевнаић је рекао да са општином Бајина Башта постоје заједничке идеје, те да их руководство Олимпијског центра подржава. Он сматра да би прављењем гондоле од Перућца до Митровца туристички програм у овом крају добио један нови квалитет.

– Изградњом гондоле заокружили бисмо „чаробни прстен“ који би ишао од Вишеграда до Бајине Баште, па даље са Бајине Баште на Тару, те са Таре до Златибора и преко Мокре горе – објаснио је Љевнаић и подсетио да Олимпијски центар „Јахорина“ ускоро преузима управљање Адрићградом, те да је у току фаза планирања.

– Циљ нам је да гости, који дођу на Јахорину, на Златибор и бораве по седам дана, бар два дана бораве и у тој регији. Најпре мислим на Андрићград, Вишеград, Бајину Башту – рекао је Љевнаић.

Он је нагласио да је намера направити једну потпуно нову туристичку регију.

– У тај део Југославије, у поседњих 50 година најмање се улагало и то је наша највећа предност јер је нетакнута природа. То је бисер Европе – поручио је Љевнаић.

Љевнаић каже да се енергијом, којом је и Јахорина заживела, може направити једна велика европска атракција.

Он истиче да је одлука да Андрићград буде додељен на управљање Олимпијском центру нови изазов који ће са постојећом енергијом бити реализован и који ће спојити Републику Српску и Србију туристичким пројектима.

Помоћник председника општине Бајина Башта за туризам, спорт и омладину Миленко Ордагић захвалио је Љевнаићу за иницијативу да и ова општина буде укључена у пројекат.

– Поред Гондоле, то је једна шира туристичка прича и свеобухватна сарадња коју желимо да успоставимо . Заиста смо почаствовани позивом и надамо се да ћемо успети то да и реализуемо – рекао је Ордагић.

Он је рекао да је туризам Бајиној Башти веома важна грана и да кроз сарадњу у туризму цела регија може много добити на квалитету туристичке понуде као и генерисати много веће приходе од туризма.

Синиша Спасојевић из Туристичке организације „Тара – Дрина“ изразио је задовољство иницијативом за сарадњу у области туризма и навео да сматра да је ово одлична прилика да се кроз сарадњу две државе реализују озбиљни инфраструктурни пројекти али и да се обејдини туристичка понуда у једном од најлепших региона Европе.

– На неки начин овим се ставља се фокус на средње Подриње и даје се једна нови импулс у туризму. Драго нам је да у скорије време на другој страни имамо веома расположене за сарадњу људе који ће водити Андрићград и да чувени чаробни туристички прстен успешно заокружимо.  Ово је једна шира прича у туризму између Србије и Републике Српске, а наше је задовољство да је дестинација Тара Дрина Бајина Башта у центру тих планова. – рекао је Спасојевић.

Горан Глишић из Агенције „Таратурс“ пренео је своја искуства везано за реализацију програма „чаробни туристички прстен“, изнео предлоге на основу дугогодишњег рада на туристичком спајању Бајина Баште и Вишеграда и изразио наду да ће се овај пројекат успешно реализовати.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена