Приоритет Ужица су стабилне финансије

0 835

Др Јелена Раковић Радивојевић, прва жена на челу града на Ђетињи, представила намере и развојне планове.

„Будимо сложни, а не подељени. Будимо разумни, а не искључиви. Прихватимо различитост, јер она нуди најбоља решења. Будимо опрезни, а не уплашени. Изнад свега будимо правични, добронамерни и доследни у остваривању својих циљева.“

Др Јелена Раковић Радивојевић Извор: Сајт града Ужица
Др Јелена Раковић Радивојевић Извор: Сајт града Ужица

Ово је, представљајући свој експозе на изборној седници ужичке градске скупштине, поручила Јелена Раковић Радивојевић, лекар анестезиолог (седам минулих година руководила ужичком болницом), прва жена на челу Ужица у дугој историји овог града. Том приликом, изабрана већином одборничких гласова (44 од 59), предочила је своје планове и намере у наредном периоду.

Захвална је, каже, што што јој је пружена драгоцена прилика да у сарадњи са својим тимом и одборницима учини нешто трајно и препознатљиво за град, за људе који у њему живе и оне који ће се у њега, уверена је, вратити.

„Ужице је кроз векове био град слободоумних, виспрених, предузимљивих људи који су Србији, а и шире, подарили многе умне појединце који су ишли испред свог времена и били носиоци идеја и прогреса. Град свестан свог регионалног значаја спреман је да прихвати и људе који у овом граду нису рођени. Поштујмо закон, локална правила, договоре и сигурно ћемо придобити пажњу и поштовање највећег броја људи из нашег свакодневног окружења, искрених и једноставних који најбоље знају шта нам стварно треба и како Ужице вратити Ужицу. На том путу и мала промена и напредак, дугорочно ће допринети великом циљу, поступно ће наш град и нас саме учинити боље“ – рекла је градоначелница.

Говорила је о значају државног пакета мера у овим економским околностима за очување привреде, радних места и макроекономске стабилности, рекавши да те мере дају добре резултате и у овом граду.

„Приоритет у наредном периоду су стабилне и ефикасне градске финансије. Морамо учинити додатне напоре како бисмо смањили трошкове јавне управе и јавног сектора на оним позицијама где је то могуће и сврсисходно. Верујемо да ћемо, као што смо претходних година успешно прошли пут од санационог до развојног буџета и стабилизовали јавне финансије, и овог пута успешно превазићи дате околности и још јаче и брже радити на развоју Ужица. Неопходна је чврста, одговорна и праведна финансијска политика у погледу наплате изворних јавних прихода, подстицајна за наше привредне субјекте и предузетнике, која уважава економску снагу и моћ наших домаћинстава. Сигурни смо да неће изостати финансијска подршка од државе. На нама је да кандидовањем квалитетних пројеката за наш град, у сарадњи са Владом и ресорним министарствима као и доступним међународним фондовима, обезбедимо заједничко финансирање развојних пројеката. У свему овоме опредељење је и држање релативног ниског нивоа кредитне задужености града, избегавајући ситуацију да се финансирање већих потреба не преваљује на будуће генерације.“

Поменула је градоначелница и бригу о здрављу суграђана, указавши на посебан значај државног пројекта реконструкције Здравственог центра Ужице (вредан 20 милиона евра, учешће града 100 милиона динара). Затим питање решавање проблема аерозагађења, као и ширење изградње комуналне инфраструктуре у складу са Стратегијом Владе Србије да до 2025. сва градска и приградска насеља буду прикључена на мрежу фекалне канализације.

„На нама је почетак активности на реализацији међуопштинског пројекта регионалног система за пречишћавање отпадних вода. Настављамо решавање проблема фекалне канализације у Турици, канализационе мреже на Белој Земљи, завршетак водовода у Љубањама и Карану, примарну селекцију отпада, проширење депоније Дубоко…Важан је и концепт изградње кружних токова у граду (нови ће бити на раскрсници код Народног музеја), решавање проблема паркирања (у граду је око 30.000 аутомобила, а локална географија им не иде на руку), унапређење градског и приградског саобраћаја…“

Дотакла се Јелена и онога на шта смо недавно у тексту у “Политици“ указали, довршетка шеталишта “европском зеленом стазом“: „Приоритет ће бити наставак изградње пута Стапарска бања – брана Врутци ка манастиру Рујно. Потребно је повезивање тих локалитета као туристичке понуде са историјским и културним знаменитостима у граду“ – напоменула је ужичка градоначелница.

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена