БАЈИНА БАШТА: Премијерно представљање књиге „Заблуде српске историје“ историчара Дејана Ристића

0 1.139

Књига историчара Дејана Ристића, под насловом ,,Заблуде српске историјеʼʼ, по први пут биће представљена у четвртак 10. септембра 2020. године са почетком у 19 часова у галерији Установе ,,Култураʼʼ у Бајиној Башти (ул. Милоша Обреновића бр. 24).

Том приликом ће бити представљена и књига истог аутора под насловом ,,Митови српске историјеʼʼ будући да та два наслова представљају јединствену тематску и историографску целину.

О књигама ће говорити историчарка уметности Јасна Станковић и историчар Дејан Ристић. Обе књиге објавила је реномирана београдска издавачка кућа ,,Вукотић медиаʼʼ.

Након великог успеха књиге историчара Дејана Ристића под насловом ,,Митови српске историјеʼʼ, која је за мање од годину дана објављена у тиражу од безмало десет хиљада примерака, доживевши представљања у више од тридесетак градова и неколико држава, као и у више од стотину српских и иностраних медија, пред читаоцима се налази њен наставак под називом ,,Заблуде српске историјеʼʼ.

Заслугу за настанак ове књиге има изузетно велики број читалаца и издавачка кућа ,,Вукотић медиаʼʼ који су иницирали и подржали аутора у истраживачком раду чији је резултат књига која из угла историјске науке анализира неке од најзначајнијих митова, непознаница и историјских заблуда наше многовековне, бурне, славне и велике националне историје.

 Zablude srp.ist-korice

Да ли постоји ,,српски, односно календар Светог Саве Iʼʼ?

Да ли још увек мислите да је храбри Милош Обилић распорио Мурата I Праведног на Косову пољу?

Да ли је српска царица Јелена била једина жена која је икада крочила ногом на тло Свете Горе Атонске?

Да ли је уистину цар Наполеон I изрекао ласкаве речи о вожду Карађорђу?

Шта се заправо догодило у Српско-бугарском рату 1885. године и где је нестала надалеко чувена спомен-плоча из здања Међународног Црвеног крста у Женеви?

Да ли је у зиму 1915/1916. из албанских лука српске јунаке превозила лађа француска или италијанска?

Ко је уистину био творац чувеног осврта војводе Живојина Мишића о Хрватима?

Понављате ли још увек да Јосип Броз Тито никада није посетио Спомен-подручје ,,Јасеновацʼʼ?

Сличних питања, недоумица, непознаница или веровања има на претек.

Историчар Дејан Ристић, првом и веома популарном књигом под насловом ,,Митови српске историјеʼʼ научним доказима развејао је неке од наших најзначајнијих митова и вратио нас бистрим и истинитим извориштима науке.

Овом књигом, сазданом на научним сазнањима и открићима, у 20 поглавља иде још даље, дубље и убедљивије са циљем да наше историјске заблуде и непознанице изнесе пред нас.

Историјске непознанице и заблуде, као и псеудоисторијске тврдње неумитно се повлаче пред неумољивим научним истинама и чињеницама.

У стварању митоманских прича, измишљотина и фалсификовања прошлости отишло се предалеко. Кривотвори се наша славна историја и тиме се урушава и негира идентитет нације и угрожава њен опстанак.

Ови узбудљиви и аутентични историјски есеји представљају резултат обавезе науке и истраживача да се величанствена вишевековна историја српског народа растерети и ослободи тешког терета митоманије и историјских заблуда.

Аутор свих илустрација у овој књизи је, као и у случају ,,Митова српске историјеʼʼ, један од најистакнутијих српских и европских графичара млађе генерације др Никола Радосављевић.

B.Basta-poster

Дрина инфо портал

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена