Представљен Претраживач културног наслеђа Србије

0 600

У Министарству културе и информисања одржана је промоција Претраживача културног наслеђа Србије. У питању је национални пројекат у области дигитализације који је покренуло Министарство, уз стратешку подршку компаније Мајкрософт Србија, са циљем да се најширој јавности представе дигитализовани фондови и обезбеде информације о културном наслеђу које се чува у нашим библиотекама, архивима, музејима, галеријама и заводима за заштиту споменика културе.

Извор: Влада Србије Фото: Није наведено у извору
Извор: Влада Србије Фото: Није наведено у извору

О њему су говорили: министар културе и информисања Владан Вукосављевић, генерални директор компаније Мајкрософт Србије Жељко Вујиновић, виши саветник у Кабинету председнице Владе Светлана Јовановић и помоћник министра културе за дигитализацију културног наслеђа и савременог стваралаштва др Дејан Масликовић.

„Као први обједињени портал за претрагу културног наслеђа и мапирање споменика и установа културе Републике Србије, Претраживач гарантује веродостојност обрађених података који су резултат стручне обраде запослених у установама културе, и омогућује корисницима да се уношењем кључне речи, на једном месту, добију основне информације о траженом појму“, рекао је министар. „Ово је велики искорак за установе културе и културну политику коју води ова Влада, и ово Министарство“, додао је он.

Захваљујући овом пројекту, од сада ће сва покретна и непокретна културна добра као и мапа споменика и установа културе у Србији бити представљена на јединственом порталу и на три адресе – култура.срб, kultura.rs, и culture.rs.

Претраживач Министарства културе насловна
Фото: Принтскрин

Помоћник министра Дејан Масликовић, изразио је велико задовољство резултатом овог пројекта, јер према његовим речима, Претраживач културног наслеђа не нуди само представљање наших културних вредности већ нуди едукацију, привалачи нову публику и ствара нове услуге.

„Овај претраживач грађанима ставља на увид све оно што је најдрагоценије у нашим установама културе. Изборили смо се да култура буде препозната када је дигитализација у питању као један од најзначајнијих сегмената државе, и да постанемо приоритет када је у питању додела ресурса “, рекао је Масликовић. Према његовим речима у националном Претраживачу налазе се и подаци из Народног музеја Републике Српске, и изразио наду да ће Претраживач допринети обједњавању свега онога што чини наш национални идентитет на српском културном простору.

Промоцији су присуствовали и представници установа културе, који су се том приликом упознали за могућностима Претраживача. Према њиховим речима, Претраживач може бити покретач многих позитивних процеса како у међуинституционалној сарадњи, тако и у разумевању и јачању културног идентитета, привлачењу нове публике и популаризацији културе и уметности у самом друштву.

„Успостављање оваквих система, регистратора, стандардизација, јесте прави пут не само у промовисању српске културне баштине већ је и најбољи начин да се одговори на изазове које носи 21. век“, рекла је Светлана Јовановић наглашавајући да је дигитализација један од највећих приоритета Владе републике Србије.

Генерални директор компаније Мајкрософт, Жељко Вујиновић се у свом обраћању захвалио на сарадњи Министарству културе и информисања и указао на нужност дигитализације у савременом друштву.

„Веома смо задовољни што смо у Министарству културе и информисање нашли саговорнике који су препознали значај дигитализације, и на који начин те савремене технологије могу да допринесу у томе да један национални пројекат угледа светлост дана“ и додао је да ће Мајкрософт, као партнер компанија, у будућности наставити са даљим радом на уношењу података у јединствени софтверски систем, који се користи свуда у свету, а од сада и код нас.

„Ово је добар начин да покажемо шта наша земља има, и да на овај начин промовишемо српску културну баштину“, закључио је Вујиновић.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена